hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Nagy a baj az SBO-kon a kamara szerint

Hatszáz, megfelelő szakképesítéssel bíró orvosra lenne szükség a sürgősségi osztályokon, jelenleg kevesebb, mint 140-en vannak – írja a mok.hu.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Területi Szervezetek Tanácsa tagi panaszok nyomán tavaly ősszel elrendelte a hazai Sürgősségi Betegellátó Osztályok (SBO) munkaerő helyzetének – mindenek előtt orvos-ellátottságának – felmérését. Az eredményről a kamara tájékoztatta az emberi erőforrások miniszterét, az egészségügyért felelős államtitkárt, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatóját, valamint az országos tisztifőorvost – számolnak be a mok.hu-n.

Mint a levélben írják, szemben a nyilvántartások alapján fellelhető kevesebb, mint 140 megfelelő szakképesítéssel bíró orvossal, a jelenleg érvényes minimumfeltételek teljesítéséhez több, mint 600-ra lenne szükség. A legmagasabb progresszivitási szinten a kritériumoknak megfelelő működést mutat a 4 egyetem sürgősségi betegellátó osztálya mellett mindössze 3 megyei osztály. Kettes szinten 4 intézményt találtak rendben, ebből 3 szintén megyeszékhely, míg I. szinten mindössze egyetlen kórház SBO-ja tekinthető megfelelőnek az előírt orvosszám és szakképesítés tekintetében.

A rendelet előírásainak nem felelnek meg felmérésünk alapján: III. szinten további 4, a területén vezetőnek mondható megyei jogú gyógyintézmény, míg II. szinten 15, I. szinten pedig újabb 15 kórház SBO-ja működik elégtelenül, és ezért szabálytalan humánerő körülmények között. A szabályok kényszerű megszegése széles skálán mozog, enyhébb esetekben – sajnos ez a kevesebb – „csak” a megfelelő szakképesítésű műszakvezető folyamatos biztosítása szenved csorbát, ám ennél sokkal gyakrabban nemhogy sürgősségi szakorvos, de egyéb szakorvos sem található minden esetben az osztályon, a műszakokat rendre rezidensekkel láttatják el. A sürgősségi orvostan szakorvosjelöltjei nem ritkán műszakvezetésre vannak kényszerítve, úgy hogy mellettük a legkülönbözőbb, vagy a szakorvosképzésben előírt gyakorlatukat töltő, vagy a menedzsment által odakényszerített kezdő rezidensek vannak beosztva a pszichiátriától a bőrgyógyászaton át a reumatológiáig bezárva. Olyan osztályt is találtak, ahol az osztályvezetéssel megbízott orvos sem rendelkezik az előírt szakképesítéssel.

Levelében a kamara szorgalmazza a számos esetben súlyosan törvénysértő állapot sürgős és érdemi megoldását, hozzátéve, nem kérdőjelezik meg a sürgősségi betegellátás jelenlegi rendszerét és az SBO-k létét.Céljuk az, hogy olyan intézkedések történjenek, amelyek nyomán csökken kollégák túlterheltsége, veszélyeztetettsége, hogy minden tekintetben törvényes keretek között végezhessék munkájukat.

hirdetés

Könyveink