hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Ég és nő között

Félszavakra hagyatkozva

Eszenyi Enikő és Milan Mikulcík főszereplésével a közelmúltban mutatták be Dodo Gombár: Ég és nő között című játékát az Új Thália Stúdióban, a szerző rendezésében. A két nagyszerű színész lenyűgözi a közönséget ebben a kitűnő, sokszor abszurd, időnként burleszk elemekkel átszőtt, de mindvégig fergeteges előadásban.

Régóta tudott tény, maguk az érintettek sem tagadják, hogy Milan Mikulcík, a Szlovák Nemzeti Színház művésze Eszenyi Enikő élettársa. Enikő többször is rendezte már párját, így szinte kézenfekvő volt, hogy előbb vagy utóbb együtt is bemutatkoznak majd a színpadon. Csak a nyelvi korlátokat kellett valahogyan áttörniük, hiszen a magyar színésznő nem tud szlovákul, Milan viszont nem beszél magyarul. Az akadályt Dodo Gombár, a fiatal szlovák színházi és filmrendező – és író – sikeresen küzdötte le, amikor Eszenyi Enikő és Milan Mikulcík számára megírta a laza füzérekből építkező tizenkét képet, egy férfi és egy nő, Mars és Vénusz találkozásának tizenkét változatát.

A darab és az előadás legnagyobb erénye, hogy nem akar más lenni, mint szituációk sokasága, extrém helyzetek, váratlan pillanatok tömege, amelyek „mindössze” arra szolgálnak, hogy bennük színész és néző egyaránt felfedezhesse önmagát. Dodo Gombár nemcsak jól ír, de minden bizonnyal keménykezű, erős akaratú rendező is. Eszenyi Enikő minden pillanatában hiteles, alakítása a színészi emberábrázolás mesterműve. A női lélek és az örök clown ezernyi árnyalatát képes felsorakoztatni.

Csak karnyújtásnyira van tőlünk Pintér Réka egyszerű, mégis remek játszóterén, így minden rezdülését nyomon követhetjük. Eszenyi a perzselő szerelmet, a dühödt féltékenységet játékkal, néma jelbeszéddel csodálatosan adja elő. Milan Mikulcík egyenrangú partnere Eszenyinek. Fantasztikusan jó színész. Mivel semmi értelme nem lett volna, hogy jól-rosszul megtanuljon egy-egy monológot magyarul, így csak félszavakra hagyatkozik. Annál többet fejez ki viszont arcjátéka, mozgásművészete – mindkettőt igen magas fokon műveli.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés