2021. július. 27., kedd - Olga, Liliána.
hirdetés
hirdetés

Drasztikusan csökkentették az elérhető antibiotikumok számát

A nemzetközi átlag többszörösét teszi ki a antibiotikum-használat Kínában, ami a rezisztencia kialakulásának növekedéséhez vezethet – írja az MTI.

A Kínai Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal (CSFDA) legfrissebb adatai szerint a kínai lakosság negyede egy egyszerű megfázást is antibiotikummal kezel, egy átlagos kínai évente mintegy 140 gramm antibiotikumot fogyaszt, ami az amerikai átlag tízszerese. A lakosság mintegy fele halmoz fel készleteket ezekből a gyógyszerekből, ugyanakkor csupán alig 40 százalékuk olvassa el a betegtájékoztatót, vagy érdeklődik a lehetséges mellékhatásokról.

A köznép tájékozatlansága mellett a helyzetet az orvosok nyereségvágya is rontja, ők ugyanis gyakran a gyógyszerfelírásból húznak hasznot. A probléma odáig mélyült, hogy a kínai kórházakba bekerülő betegek csaknem 70 százaléka antibiotikumot kap, miközben Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint a globális arány nem éri el a 30 százalékot. Az operációra kényszerülők több mint 95 százaléka antibiotikumos kezelést kap Kínában - kongatta meg a vészharangot statisztikáival az egészségügyi minisztérium.

Az antibiotikumok túlzott és indokolatlan használata rezisztencia kialakulását eredményezi, az ellenálló kórokozók elterjedése, mutálódása pedig multirezisztens szuperbaktériumok megjelenéséhez vezet. Ahogyan arról tavasszal a Hszinhua hírügynökség egy összeállításában beszámolt, 2010-ben 128 kínai kórházból több mint 270 ezer mintát gyűjtöttek be a kutatók, amelyeket megvizsgálva kimutatták: egyes baktériumok ellenálló képessége a 80 százalékot is eléri. A WHO statisztikái szerint a tuberkulózisban szenvedő kínaiak csaknem 7 százaléka gyógyszer-rezisztens, miközben a globális átlag 2 százalék körül alakul.

A központi vezetés tavaly nyár óta az antibiotikumok használatának szabályozásával próbálkozik a helyzeten változtatni. Ennek első lépéseként drasztikusan csökkentették a lakosság által megvásárolható, valamint a kórházak által használható antibiotikumok számát. Emellett szabályozták, hogy a kórházban ápolt betegeknek legfeljebb 60, a járóbetegeknek 20 százaléka kaphat antibiotikumos kezelést.

A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek: a problémát az egyes emberek szintjén kell kezelni, vagyis a központi szabályozás mellett az antibiotikum-használatot érintő, lakosságnak szóló felvilágosító kampányokra és tájékoztató előadásokra lenne szükség.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.