hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Diagnosztizálatlan betegség, ok nélküli diéta

Ha 5-6 beteg közül csak egyben fedezzük fel a betegséget, nem végzünk valami jó munkát – mondta dr. Joseph Murray, a Mayo Klinika gasztroenterológusa, egy a cöliákiával kapcsolatos vizsgálat alapján.

Mintegy 1,8 millió amerikainak van cöliákiája, de 1,4 millióan nem tudnak róla – ezt mutatta ki a Mayo Klinika egyik vizsgálata, amelyben az állapot prevalenciáját elemezték. Ugyanakkor az Egyesült Államokban 1,6 millió ember él gluténmentes diétán, noha soha nem állapítottak meg náluk cöliákiát – ezt is kimutatta az American Journal of Gastroenterology július 31-i számában megjelent közlemény.

A diagnosztizált és a diagnosztizálatlan cöliákia arányát már korábban is hasonlóra becsülték a kutatók, azonban a mostani vizsgálat a legalaposabb megközelítése ennek a kérdésnek. „Igazoltuk, hogy a betegség gyakori az Egyesült Államokban. Ha 5-6 beteg közül csak egyben fedezzük fel a betegséget, nem végzünk valami jó munkát” – mondta dr. Joseph Murray, a Mayo Klinika gasztroenterológusa, a közlemény egyik társszerzője.

A cöliákia genetikai adottságokon alapuló emésztési betegség, amely akkor okoz tüneteket, ha az érintett személy glutént tartalmazó ételt, elsősorban gabonaféléket eszik. A betegség adekvát kezelése a gluténmentes diéta, amivel elérhető,hogy a gluténfehérje ne jusson be az emésztőrendszerbe.

Különös, de így van: a gluténmentes étrenden élők 80%-ában soha nem diagnosztizáltak cöliákiát. „Nem érthető, hogy ezekben az esetekben milyen egészségügyi ok van a háttérben – ha van ilyen egyáltalán. Fontos, hogy mielőtt valaki gluténmentes étrendre tér át, megvizsgáltassa magát cöliákiára nézve” – mondta dr. Murray.

A vizsgálat elvégzéséhez, a cöliákia prevalenciájának felméréséhez a kutatók egy országos egészségügyi és táplálkozási felmérés (National Health and Nutrition Examination Survey) adatait használták fel. Ez a felnőttekre és gyermekekre is kiterjedő felmérés egyedi volt abban a tekintetben,hogy nemcsak interjúkat készítettek a résztvevőkkel, hanem fizikális és laboratóriumi vizsgálatokat is végeztek rajtuk. Ezért a jelen vizsgálatban az interjúk mellett a kutatók azoknak a vérvizsgálatoknak az eredményéhez is hozzáfértek, amelyek igazolják a cöliákia fennállását.

Az eredmények szerint a cöliákia a kaukázusi rasszhoz tartozó személyekben a leggyakoribb.

„Lényegében minden beteg nem spanyolajkú kaukázusi volt” – mondta dr. Alberto Rubio-Tapia, a Mayo Klinika gasztroenterológusa, az egyik társszerző. Ez nehezen magyarázható, mivel egy korábbi vizsgálat szerint Mexikóban nagyjából ugyanolyan arányban fordul elő a cöliáka, mint az Egyesült Államokban és mint az európai országokban. A kutatók megvallották, hogy nem tudják, mi ennek a jelenségnek az oka.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Newswise)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés