hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Dexamethason hatásosossága bakteriális agyhártyagyulladásban

A dexamethason kezelésben részesültek 10 százalékkal kevesebben haltak meg, és lényegesen kevesebben szenvedtek halláskárosodást

A Haemophilus influenzae gennyes agyhártyagyulladásban, gyermekekben alkalmaztak első alkalommal szteroidot az antibiotikum terápia elkezdése előtt. Azóta is – bár egyre csökkenő intenzitású – vita folyik arról, hogy kell-e minden bakteriális meningitis terápia bevezetéseként szteroidot adni.

Hollandiában, az érvényes útmutatóban egyértelműen megfogalmazták, hogy a standard terápia bevezetéseként 10 mg iv. dexamethasont kell adni, majd ezt követően 6 óránként ugyanezzel a dózissal kell folytatni a kezelést az antibiotikumokkal együtt, 4 napig. Egy holland munkacsoport összehasonlította az útmutató megjelenését követő eredményeket a korábbiakkal (357 bakteriális meningitis kezelése az útmutató alapján, 352 eset korábban).

Mindazok közül, akik már az egyértelmű dexamethason kezelésben részesültek, 10 százalékkal kevesebben haltak meg, és lényegesen kevesebben szenvedtek halláskárosodást (12 százalék, ill. 22 százalék). Leginkább az 55 éven felüliekben volt előnyös a dexamathason kezelés.

Forrás: Neurology. Published online September 29, 2010. október 3.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés