hirdetés
2024. szeptember. 07., szombat - Regina.
hirdetés

 

Depresszióban kiterjedtebb egy agyi hálózat

A Nature-ben közölték azt a kutatást, ami rávilágít a depresszió kialakulásának egy lehetséges okára, írja a Qubit.

A New York-i Weill Cornell Medicine munkatársa, Charles Lynch, a kutatás társszerzője a Guardiannek elmondta, hogy a vizsgálataik szerint a frontostriatális rendszer kiterjedtsége nagyobb a depresszióval élők agyában, mint azoknál, akik nem szenvednek a mentális betegség tüneteitől.

A frontostriatális rendszer az agy felszínén fut, ahol az agyi kommunikációért felelős idegpályák. A kísérletek azt mutatták, hogy a depressziós személyek funkcionális MRI-felvételein ez a hálózat mintegy 73 százalékkal kiterjedtebb. A vizsgálatba 141 depresszióval élő személyt vontak be, akiknek az eredményeit egy 37 fős kontrolcsoport mintájával hasonlították össze. Hasonló eredményeket kaptak akkor is, amikor további 932 kontrollszemély és majdnem 300 depresszióval élő ember korábban elkészült MRI-felvételét is megvizsgálták. Az eltérés ráadásul állandónak bizonyult.

A depresszió egyes tünetei és súlyossága szintén összefüggésbe hozhatók a hálózat kiterjedtségével a kutatók szerint. További felvételek elemzése arra enged következtetni, hogy az eltérés inkább előzménye és nem következménye a depressziónak, írja a lap.

Pete Linforth képe a Pixabay-en
Pete Linforth képe a Pixabay-en

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink