hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Dél-koreai-magyar csúcstechnológia a rákkutatásért

Rákkutatással és az anyagtudomány legígéretesebb ágának tekintett grafénkutatásokkal foglalkozik majd az a két laboratórium, amelyek létrehozásáról megállapodást írt alá szerdán Pálinkás József, az MTA elnöke és Min Dong-Pil, a felfedező kutatásokat támogató Koreai Alapkutatási Tanács elnöke az Akadémián.

A megállapodás értelmében a dél-koreai fél évi 132 millió forintot biztosít két közös laboratórium létesítésére: az egyik az MTA Enzimológiai Intézetében, a másik pedig az MTA Műszaki és Fizikai Anyagtudományi Kutatóintézetében működik majd.

"Egy olyan együttműködésről van szó, amely jelentősen növeli a magyar kutatók lehetőségeit, esélyeit arra, hogy koreai partnereikkel együtt bekapcsolódjanak az adott területeken folyó uniós kutatásokba, közös pályázatokat nyújtsanak be az EU kutatási keretprogramja keretében" - hangsúlyozta Pálinkás József a megállapodás kapcsán az MTI-nek.

Jól kiegészítik egymást a kutatók

Mint rámutatott, a két ország kutatói igen jól kiegészítik egymást. "Magyarországon az alapkutatásokban, a felfedező kutatásokban változatlanul jelentős eredményeket érünk el, a koreai fél viszont sokkal több tapasztalattal rendelkezik a tudományos eredmények hasznosításában. Azt hiszem, hogy a két kutatócsapat, a kétféle attitűd nagyon jól kiegészíti majd egymást. A koreai gyakorlat hatására a magyar kutatók is azon gondolkodnak majd, hogy miként lehet a kutatási eredményeket minél gyorsabban a fejlesztés, a technológia és az ipar szolgálatába állítani" - mondta.

A közös laboratórium ötlete még tavaly júniusban, a Koreai Alapkutatási Tanács elnökének budapesti látogatásakor vetődött fel. A szándéknyilatkozatot Pálinkás József 2009 októberében dél-koreai látogatása során írta alá, decemberben pedig a dél-koreai törvényhozás jóváhagyta a projekt megvalósításhoz szükséges költségeket.

"A januárjában kiírt pályázatra összesen kilenc jelentkezés érkezett, egy formai okokból érvénytelen volt. A bírálóbizottság négy pályázatot értékelt kiemelkedőnek, ezeket sorrend meghatározása nélkül támogatásra javasolta. A dél-koreai fél mind a négy pályázatot kiemelkedőnek találta, és úgy döntött, hogy a tervezett egy laboratórium helyett kettőt hoz létre Magyarországon" - ismertette az előzményeket Pálinkás József.

Grafénkutatások laboratóriuma

Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetében létrehozandó laboratórium grafénkutatásokkal foglalkozik. "A grafén mindössze egyetlen atomvastagságú grafitréteg, amely a világ legjobb hő- és villamosenergia-vezető anyaga. A grafén forradalmasíthatja a hajlékony sík képernyők fejlesztését és esélyes a szilícium kiváltására az elektronikus áramkörben" - hangsúlyozta az MTA elnöke, emlékeztetve arra, hogy az idei fizikai Nobel-díjjal grafénkutatásokat ismertek el.

"A grafének kutatásában, illetve atomi méretű megmunkálása terén az MFA-ba már eddig is jelentős eredményeket értek el" - jegyezte meg az MTA elnöke.

Labor a rákkutatásért

Az Enzimológiai Intézet új laboratóriumában az úgynevezett rendezetlen fehérjék kutatása kezdődik meg. E fehérjék elváltozásai gyakran gyógyíthatatlan betegségek, például a rák, cukorbaj és idegrendszeri megbetegedések forrásai, kutatásuk hatékony gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet.

"A támogatást először egy évre biztosítja a dél-koreai fél, de amennyiben a kutatások ígéretesnek bizonyulnak, további két éven át folyósítja az összeget" - hangsúlyozta az MTA elnöke.

Pálinkás József kitért arra is, hogy a dél-koreai fél a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, illetve a KFKI Részecske és Magfizikai Kutatóintézet által javasolt kutatásokat is olyan ígéretesnek találta, hogy ezekre intézetenként évi 30 ezer dollárt (6 millió forintot) folyósít.

"Magfúziós kutatásoknál alkalmazandó diagnosztikai eszköz kifejlesztésére, illetve a központi idegrendszer kutatásával foglalkozó laboratórium létrehozására irányul a kezdeményezés. Az összeg elsősorban a mobilitást, a későbbi együttműködés részleteinek a kidolgozását szolgálja" - fogalmazott Pálinkás József.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink