hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Csonttörések gyógyításában az mRNS módszer

A Mayo Clinic kutatói a Science Advances hasábjain számoltak be arról, hogy patkányokon alkalmazva a koronavírus-vakcinákból közismert mRNS technológiát, jelentős javulást értek el törött csontok gyógyításában.

Korábban erre a célra a humán gyógyászatban az FDA már jóváhagyott egy készítményt, a BMP-2 rekombináns fehérjét, ami azonban csak közepesen hatásos, drága, és mellékhatásokkal is számolni kell. A kutatók a mostani vizsgálatban viszont azt figyelték meg, hogy az mRNS technika alkalmazásával a csontok regenerációja mellékhatások nélkül is megvalósítható, és nincs szükség ismétlő dózisokra.

Az emberi csont kétféleképpen képződhet: csontsejtek direkt képződésével a mesenchymalis progenitor sejtekből, vagy endochondrális osszifikációval, amikor először porcszövet képződik, majd elcsontosodik. A BMP-2 terápia az első utat használja, míg az mRNS módszer a másodikat.

A patkányokon végzett vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy az mRNS módszerrel képzett új csontok biomechanikus tulajdonságai kedvezőbbek, és ez így is maradt a vizsgálat 8 hetes időszakában. A következő lépés, hogy ezt a módszert nagytestű állatokon próbálják ki a kutatók.

Forrás: Rodolfo E. De La Vega et al, Efficient healing of large osseous segmental defects using optimized chemically modified messenger RNA encoding BMP-2, Science Advances (2022).

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink