hirdetés
2024. november. 21., csütörtök - Olivér.
hirdetés

 

A PREMEDI vizsgálat szignifikáns rizikócsökkenést mutatott ki a kétéves gyermekek körében

Csökkenti a gyermekkori elhízás kockázatát a várandósság alatti mediterrán étrend

A The International Journal of Obesity folyóiratban szeptember 18-án jelent meg a New York székhelyű Columbia University kutatóinak cikke, amelyben azt vizsgálták, hogy a várandósság alatti mediterrán étrendet (MD; Mediterranean diet) népszerűsítő táplálkozási tanácsadás hatással van-e arra, hogy az ilyen étrendet követő édesanyák gyermekeinél két éves korukra milyen valószínűséggel alakul ki túlsúly vagy kóros elhízás.

A kutatás időszerűségét az adta, hogy a gyermekkori elhízás növekedése világszerte jelentős közegészségügyi problémává vált, amelynek megoldására a későbbi életkorban jelentkező egészségügyi gondok megelőzését célzó stratégiák bevezetése lenne szükséges. A korai életszakasz, beleértve a terhességet is, kulcsfontosságú időszak az elhízás megelőzésében, mivel az anya étrendje befolyásolhatja a gyermek későbbi egészségét.

A rostokban, antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag MD közismerten jótékonyan hat a felnőttkori túlsúly megelőzésére. Vannak irodalmi utalások arra vonatkozóan, hogy a terhesség alatt a MD bizonyos gének szabályozására gyakorolt lehetséges hatásai révén megvédheti a gyermekeket az elhízás kialakulásától. Továbbra is hiányoznak azonban az azt alátámasztó bizonyítékok, hogy a MD követése a terhesség alatt valóban megelőzheti-e a túlsúlyt és az elhízást a korai gyermekkorban. Bár korábban már végeztek néhány obszervációs vizsgálatot, kísérleti kutatásra van szükség ezen összefüggések pontosabb leírásához és az ok-okozati kapcsolat feltárásához.

A PREMEDI vizsgálat célja annak értékelése volt, hogy a terhesség alatt mediterrán étrendet követő nőknél valóban csökken-e a gyermekek elhízásának kockázata azok kétéves korára. A vizsgálatban összesen 104 várandós nőt randomizáltak 1:1 arányban standard ellátásra (kontroll), illetve a standard ellátás melletti személyre szabott MD-tanácsadásra. Az MD csoportba sorolt nők három táplálkozási tanácsadáson vettek részt a terhesség alatt (minden trimeszterben egy foglalkozás). Az ajánlások között szerepelt a több zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, hal és hüvelyesek fogyasztása, olívaolaj használata és a feldolgozott élelmiszerek kerülése. A vizsgálat elsődleges végpontja a kétéves korukra elhízott vagy túlsúlyos gyermekek aránya volt. A másodlagos végpontok közé tartozott az anyák MD-adherenciája, azaz az ajánlások betartása és a terhesség alatti súlygyarapodás mértéke. A kutatók a köldökzsinórvérben a génexpresszióban bekövetkezett változásokat is mérték, elsősorban a leptin génre összpontosítva.

Az eredmények szerint a terhesség alatt a MD követése szignifikánsan csökkentette annak valószínűségét, hogy a gyermekek kétéves korukra túlsúlyosak vagy elhízottak legyenek. Az MD csoportban egyetlen gyermek sem volt elhízott, és csak 6% volt túlsúlyos, míg a kontroll csoportban 8%, illetve 22% volt az elhízott, illetve túlsúlyos gyermekek aránya.

Az anyák terhesség alatti súlygyarapodása mindkét csoportban hasonló volt, ami azt mutatja, hogy az MD a várandós nőknél nem befolyásolta a súlygyarapodást. Az MD-csoportba tartozó anyák gyermekeinek születési súlya valamivel magasabb volt, mint a kontrollcsoportban születetteké.

A köldökzsinórvér elemzése azt is kimutatta, hogy az MD követése magasabb metilációval járt együtt a leptin gén promóterénél, ami arra utal, hogy az MD valóban befolyásolhatja az utódok testsúlyszabályozásával kapcsolatos génexpressziót.

A tanulmány eredményei rávilágítanak az anyák étrendjének fontosságára a gyermekkori elhízás megelőzésében, mivel úgy tűnik, hogy a terhesség alatti MD követése csökkenti a gyermekkori elhízás vagy túlsúly kockázatát. A PREMEDI vizsgálat egyik fő erőssége a kísérleti elrendezés, amely a korábbi, vegyes eredményeket felmutató megfigyeléses vizsgálatokhoz képest szilárd bizonyítékot szolgáltat. A kutatók feltárták a lehetséges mögöttes mechanizmusokat is, beleértve a leptin gén működésében bekövetkező változást, ami magyarázatot adhat arra, hogy az MD hogyan befolyásolhatja az elhízás kockázatát. A vizsgálat korlátai közé tartozik azonban a kis mintaelemszám (mindössze 104 elemű minta), valamint az is, hogy a genetikai elemzés csak néhány mintára korlátozódott, ami befolyásolhatja az eredmények általánosíthatóságát.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Mediterraneandiet during pregnancyreduceschildhoodobesityrisk

Effects of Mediterraneandiet during pregnancyon the onset of overweightorobesity in the offspring: a randomizedtrial

Irodalmi hivatkozás:

Coppola, S., Paparo, L., Bedogni, G., et al. (2024). Effects of Mediterraneandiet during pregnancyon the onset of overweightorobesity in the offspring: a randomizedtrial. International Journal of Obesity. doi:10.1038/s41366-024-01626-z

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink