hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Csatába indultak az akadémikusok az áltudományok ellen

Az utóbbi hetekben több, sokak számára meglepően bátor nyilatkozatot tett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), főként az áltudományokról, így a homeopátiáról is – kezdi a testület elnökével készített interjúját a Magyar Nemzet.

– Előbb az orvosi osztály csatlakozott egy svéd kezdeményezéshez, amely azt indítványozza, hogy a homeopatikus gyógyszerek engedélyezése előtt is klinikai teszteken kelljen bizonyítani a hatékonyságukat, majd konferenciákat szerveznek a placebohatásról és a bizonyítékokon alapuló orvoslásról. Miért hiányoztak ezek korábban, és miért változott az MTA hozzáállása?- tették fel a kérdést a Lovász László elnökkel készült interjúban.

– Az áltudományokkal kapcsolatban sokat beszélgettünk, vitatkoztunk házon belül arról, hogy hogyan kellene ezek ellen fellépni. Én mindig azt gondoltam, hogy a direkt támadás olyan vitához vezetne, amelyet csak tudományos érvekkel lehetne megnyerni, de a tudományos érveket nem tudjuk a nagyközönség számára érthetően kommunikálni. Hátrányban vagyunk az olyan érveléssel szemben, ahol nem szempont az, hogy az érvek csak tudományosan megalapozottak lehetnek. Ehelyett az ismeretterjesztésre helyezzük a fő hangsúlyt, sok különféle eszközzel igyekszünk elmagyarázni, hogy hogyan működik a tudomány. A homeopátiával kapcsolatban szerintem teljesen természetes, hogy ha egyszer azt állítják, hogy e szerek gyógyszerek, akkor a hatékonyságukat bizonyítani is kelljen. A homeopátiával és a hasonló tanokkal kapcsolatban nekem nem is az a fő bajom, hogy erre pénzt adnak ki az emberek, mégpedig sokat (bár ez sem jó). Sokkal nagyobb baj, ha emiatt nem vesznek részt olyan orvosi kezelésben, amely bár hosszadalmasabb, kellemetlenebb, de lehet, hogy megmenti az életüket. Ezért támogatom nagyon, hogy ne lehessen azt állítani, hogy ez jobb módszer lenne, mint a bizonyítékokon alapuló eljárások – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: Magyar Nemzet)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink