hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Aki hiszi, rendeli annak, aki beveszi

A homeopátia a háziorvosokat is megosztja, sokan örömmel adják a szereket kisgyermekeknek is, mások szerint a betegeknek rendes gyógyszerekre van szükségük – írja a klasszikus vitát felelevenítő írásában az MNO.

Idézi a lap Mandl Józsefet, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökét, aki szerint a homeopátiás szerek hatékonyságáról nem ismer az MTA orvosi osztálya vagy az ETT olyan vizsgálati eredményeket, amelyeket a bizonyítékokon alapuló orvoslás szabályai szerint folytattak le. – Egész Európában, sőt Ausztráliában is felvetődött a kérdés: indokolt-e, hogy van a gyógyszereknek egy csoportja – ezek a homeopátiás szerek –, amely kivétel? Ez a szabályozási rendszer fogyasztóvédelmi szempontból is aggályos lehet, hiszen olyan szereket lehet reklámozni és a fogyasztóknak adni, amelyeknek a hatásossága tudományosan nincs bizonyítva – mondta a lapnak a kutató orvos.

– Tudomásul kell venni – s ezt már a gyógyszerhatóság vezetőjétől idézik –, hogy a hagyományos klinikai vizsgálatok nem alkalmasak a homeopátiás szerek hatásosságának igazolására. Vélhetően hosszabb folyamat lesz, míg ezen készítmények helyét és szerepét pontosan tisztázni lehet. Ha betiltanánk a homeopátiás szerek alkalmazását – amire jelenleg egyébként nincs lehetőségünk –, akkor sokkal kevésbé ellenőrizhető környezet alakulna ki, ez pedig megengedhetetlen – mondta  Pozsgay Csilla, az OGYÉI  főigazgatója.

Ez az állítás annak tükrében válik igazán izgalmassá – teszik hozzá a cikkben –, hogy idén több nemzetközi tanulmány is igazolta, hogy a homeopátia tulajdonképpen placebo, ám ezeket nálunk egyelőre nem veszik figyelembe sem a hatóságok, sem a homeopata orvosok.

Emlékeztetnek: a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület megalakulását követően a 90-es évek első felében jelentek meg ezek a szerek a hazai gyógyszertárakban, ekkor történtek az első magyarországi hatósági törzskönyvezések. Jelenleg a hazai mintegy 2600 gyógyszertár közül 320-ban lehet homeopátiás szert vásárolni – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink