hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Beszélhetnek a tudósok, de a jogalkotóknál van a labdacs

A magyar orvos akadémikusok minapi homeopátiával kapcsolatos fellépésének várható hatásával kapcsolatos esetleges illúziókat oszlatja az MNO cikke.

„Ahhoz, hogy a homeopátiás szerek a gyógyszerekkel azonos elbírálás alá eshessenek, hatékonyságukat pedig igazolni kelljen, uniós szinten kellene változzon a jogszabályi környezet. Amíg ez nem történik meg, minden további nélkül »gyógyszernek« lehet titulálni ezeket a nem igazolt hatású szereket. Erre a nemzeti gyógyszerhatóságoknak érdemi ráhatásuk nem lehet” – idézi a lap Csupor Dezső szakgyógyszerészt, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusát. Hozzáteszi, hogy a tudományos testületek állásfoglalásának (az MTA minapi kiállásáról itt írtunk A szerk.) jogkövetkezményei nincsenek, még akkor sem, ha egyre több országban teszik ezt meg. A jogalkotókra egyedül az gyakorolhat nyomást, ha ez általánossá válik. Addig érdemben még az Európai Gyógyszerügynökség sem tehet semmit, lévén a szervezet csak jogalkalmazó.

A homeopátia körül legutóbb tavasszal volt komolyabb mozgolódás. Akkor az FDA, az amerikai gyógyszerügynökség látta problémásnak azt, hogy a tengerentúlon bárki engedélyeztetés és tesztelés nélkül piacra dobhatta homeopátiás szerét. Náluk ezek a készítmények amúgy sem minősülnek gyógyszereknek, törzskönyvezni sem kell őket. Míg Európában a homeopátiának komoly hagyománya van, addig a tengerentúlon ez nincs így, hozzájuk ezek a szerek „külföldről érkeztek”, jellemzően ma is európai cégek termékeit forgalmazzák. Kontinensünkön viszont a hagyományok a jogszabályokban is visszatükröződnek, változás pedig nem történik, hiába kéri ezt egyre több tudományos szervezet – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink