hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Brutális lépések az egészségügyben

Éveken át hitegette az embereket a Fidesz, most azonban eljött az igazság pillanata - fogalmazta meg véleményét Garai István és Kökény Mihály a Népszavában.

A második Orbán-kormány ugyanis minden korábbi ígérettel, illetve a választási és kormányprogramban lefektetett irányokkal szemben csökkenteni fogja az egészségügyre fordítható költségvetési keretet jövőre - írja a lap.

A Népszava úgy fogalmaz, "az elvonás 70-100 milliárdos is lehet; leginkább a gyógyító-megelőző keretet szűkítik, ez pedig együtt járhat a társadalombiztosítás által fedezett ellátások megnyirbálásával - ezt a lehetőséget Mikola István is megerősítette.

Óriási botrányba keverheti a Fidesz-KDNP-t a napokban nyilvánosságra került 2011-es költségvetés egészségügyi büdzsére (is) vonatkozó körirata." Az abban szereplő sokmilliárdos területi megvonást ugyanis nem cáfolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - A Népszava többszöri megkeresésére sem adtak választ a kérdésekre, a brutális megszorító intézkedéseket a szakállamtitkárság sem kommentálta.

Eljött az igazság pillanata

Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz minden korábbi ígéretével ellentétben, mióta kormányra kerültek, egyetlen lépést sem tettek az egészségügyért. Erről Garai István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista tagja, valamint Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke beszélt. A Fidesz azt ígérte - idézte fel Kökény -, hogy rendbe teszi az egészségügyet, de az eltelt négy és fél hónapban nem történt semmi, "volt viszont politikai tisztogatás, klientúraépítés, és úgy tűnik, hogy a tárca vezetői csak nézői az intézkedéseknek". A volt egészségügyi miniszter a lapnak azt is elmondta: a kiszivárgott költségvetési keretszámokból kitűnik, hogy a kormánypártok az elmúlt években csak üres hazugságokkal tömték az emberek fejét, most azonban eljött az igazság pillanata. Kökény szerint az egészségügyi rendszer jelen formájában nem fenntartható, de ha évekkel ezelőtt a Fidesz is támogatta volna a baloldali kormányok által megkezdett reformokat, már túl lennénk a nehezén. Kökény szerint racionális lehetőség, hogy szűkítenék a tb-finanszírozott szolgáltatásokat vagy valamilyen "co-payment" formájában - mint a vizitdíj volt - többletforráshoz juttatnák az ellátókat, de ehhez ígéreteikkel ellentétben az állampolgárok újabb hozzájárulását vennék igénybe - hívta fel a figyelmet.

A teljes cikket a Népszava oldalán olvashatja!

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink