hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Brit tudósok szerint van élet a halál után

Egy kétezer ember bevonásával készített kutatás eredményit feldolgozva brit tudósok kijelentették, hogy van élet a halál után. Bebizonyították, hogy az emberi öntudat hosszan az után is megmarad, hogy a szívműködés, és a vérkeringés leállt, írja a 24.hu.

Korábban mindenki úgy gondolta, hogy az agyműködés 30 másodperccel az után áll le, hogy a szív abbahagyta a testben a vér pumpálását. A Suthampton Egyetem kutatói szerint  ezzel szemben az emberek legalább 3 percig érzékelik az öntudatukat az után, hogy a halálukat megállapították, írja a lap.

A tudománytörténet eddig legnagyobb, halálközeli élményeket vizsgáló kutatásban összesen 2060 brit, ausztrál és amerikai embert vizsgáltak, akik túléltek egy szívleállást. Negyven százalékuk mondta, hogy vannak emlékei az utánról is, hogy megállapították a klinikai halál beálltát.

A kutatás legfontosabb eredménye valószínűleg a világ első tudományosan igazolt testen kívüli élménye. Egy 57 éves páciens a legapróbb részletekig, pontosan képes volt felidézni, hogy mi történt körülötte, miután ideiglenesen meghalt. Részletes, vizuális emlékei pontosan megegyeztek a valós eseményekkel.

„Ez azért rendkívül fontos, mert eddig úgy gondoltuk, hogy ezek az emlékek hallucinációk, vagy illúziók, amik a szív leállása előtt, vagy közvetlenül az újraélesztés után keletkeztek, de semmiképpen sem valós emlékek arról az időről, amikor a szív nem dobogott” – mondja a kutatást vezető Dr. Sam Parnia.

Az 57 éves páciens esetében azonban, a tudat még legalább három percig bizonyítottan működött a halál beállta után. Mindez teljesen ellent mond az eddigi tudásunknak, ami szerint az agyműködés 20-30 másodperccel a szívleállás után megszűnik, és a sikeres újraélesztésig nem is tér vissza.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink