hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Betegségmódosító terápiák Parkinson-kórban?

A University of Colorado Anschutz Medical Campus kutatói a Brain folyóiratban megjelent új cikkükben egy olyan jelátviteli útvonalat írtak le, amely alkalmas lehet a Parkinson-kór progresszióját megváltoztató betegségmódosító terápiák kidolgozására.

A vizsgálatban RNS-vírussal fertőztek alfa-szinuklein kiütött egereket és humán dopaminerg neuronokat. Egyrészt felfedezték, hogy az alfa-szinuklein szükséges az interferon-stimulált gének (ISG-k) expressziójához, másrészt észrevették azt is, hogy bármilyen interferon jelátvitelt kiváltó stimulust követően az alfa-szinuklein az ISG-k expressziójának kiváltásához kölcsönhatásba lép a neuronokban található szignálfehérjékkel.

Ez az első bizonyíték a gyulladásos folyamat és az alfa-szinuklein közvetlen biokémiai kapcsolatának igazolására. A következő lépés annak megállapítása lesz, hogy ez az interakció vezet-e a Parkinson-kórban gyakori toxikus fibrillumok kialakulásához. Ha ez bebizonyosodik, a most felfedezett jelátviteli utat gátló gyógyszerekkel a fibrillumok kialakulása blokkolhatóvá válik.

Forrás: Alpha-synuclein supports type 1 interferon signaling in neurons and brain tissue, Brain (2022).

Forrás: Neurológiai Praxis
Forrás: Neurológiai Praxis

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink