hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Beszámoló az MKSZ titkos konferenciájáról

A Népszava megírta, miről volt szó a Magyar Kórházszövetség múlt heti – a sajtó teljes kizárásával zajló - konferenciáján.

Még idén mintegy 22 milliárd forinttal ösztönözné a kormányzat egyebek mellett a járvány miatt elmaradt beavatkozások felgyorsítását – derül ki a kórházi ellátások újraindításáról szóló minisztériumi javaslatból, amelynek egyes részeiről a Magyar Kórházszövetség múlt heti – a sajtó teljes kizárásával zajló - konferenciáján beszéltek az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) képviselői.
 
A dokumentum két törvény, egy kormányrendelet és további négy miniszteri rendelet módosításával folytatná „a kórházi kapacitások fejlesztését”, az ellátórendszer szerkezetének „finomhangolását”. A javaslatcsomag része továbbá a védőnői rendszer átalakítása, a rezidensi ösztöndíjak korrekciója, az új alapellátási ügyelet újraszervezése.
 
A Népszava szerint a mostani javaslat azzal is foglalkozik, hogy hogyan lehet a párhuzamos ellátásokat megszüntetni, a gazdálkodásukat is szorosabbra fonni a megyei kórházakkal. Továbbá miként kellene a kis kórházakban sürgősségi centrumokat, kisműtőket, egynapos sebészeteket létrehozni. A kórházszövetség konferenciájáról „kihallatszó” vélemények szerint az intézményvezetők egyöntetűen úgy hiszik, hogy a választásokig biztosan nem lesz már nagyobb változás a rendszerben.
 
Pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szakmai javaslata szerint a jövőben nemcsak a betegellátás minőségmérését vezetnék be, hanem ösztönző bérrendszert alakítanának ki a kórházi vezetők számára. Az utóbbi figyelembe venné az intézmény gazdasági hatékonyságát és adósság felhalmozását.
 
Fenntartói és szakmai előadásokból az is kiderült, hogy korrigálnák az egyes esetek ellátásáért járó díjakat. A finanszírozás javítására mintegy 45 milliárd forint van, melyből erre az évre 22-23 milliárd juthatna a kórházaknak. Az elképzelés szerint ez az összeg ösztönzőleg hathat a járvány miatt elmaradt és feltorlódott beavatkozások felpörgetésére is. 
(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink