hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Bár volt eredmény korábban, ismét pályáztatják a kollegiális vezetőket

Indoklás nélkül érvénytelenítették a kollegiális vezetők augusztusi kinevezését, karácsony előtt új pályázatot írt ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).

Karácsony előtt ismét pályázatot írt ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a megyei és országos kollegiális vezetői pozíciókra. Az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményükben a korábbi pályázat visszavonását nem indokolták, pedig a pályázat újbóli kiírása több okból is magyarázatra szorul.

Júliusban írták ki az első pályázatot, augusztus végén pedig a vonatkozó miniszteri rendeletnek megfelelően lezajlott a kollegiális vezetők kiválasztása az ÁEEK illetékes bizottsága által, a jelöltek személyét a Magyar Orvosi Kamara is jóváhagyta. Bár a jogszabály szerint az ÁEEK főigazgatójának csupán alá kellett volna írnia a kinevezéseket, hogy szeptember 1-jével az országos és megyei vezetők megkezdhessék a szakmai munkát, ehelyett a kórházfenntartó vezetője az egészségügyért felelős államtitkárságra továbbította a névsort, ahonnan az erőforrások miniszteréhez, végül pedig a Miniszterelnökségre került – bár sem az Alapellátási törvény, sem a hozzá kapcsolódó miniszteri rendelet nem ír elő ilyen procedúrát.

Jogi aggályok merültek fel, ám ezek tisztázódtak, még ebben az évben kineveznék a kollegiális vezetőket – mondta lapunknak november közepén Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, ám úgy tűnik, mégsem sikerült a szakmai grémium által jelölt vezetői listát megfeleltetni a politikai elvárásoknak. Így – mint azt a MedicalOnline-on korábban már jeleztük – az ÁEEK december 23-án ismételt pályázatot írt ki a megyei és országos kollegiális vezetői pozíciókra, miközben már a területi vezetők kiválasztásának is meg kellett volna történnie.

A kollegiális vezetői rendszer bevezetésére 2015 óta készülnek az alapellátásban, de annak ellenére, hogy a szakma támogatását is bírta az elképzelés, számos alkalommal halasztották el annak elindítását. Végül idén nyáron végre megjelentek a pályázati kiírások, az országos kollegiális vezetői posztra 17 háziorvos, három házi gyermekorvos, és kilenc alapellátó fogorvos jelentkezett. A háziorvosok országos kollegiális vezetőjének Kozma Gábort, a házi gyermekorvosokénak pedig Muzsay Gézát jelölte még augusztusban a szakmai bizottság; az alapellátó fogorvosok országos vezetői pozíciójára a grémium is új pályázat kiírását javasolta.

Megyei és országos kollegiális szakmai vezetők kiválasztására vonatkozó pályázati hirdetmény az ÁEEK honlapján érhető el, a pályázatok benyújtásának határideje 2020. január 22.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés