hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Azonnali egyeztetést sürget a MEOSZ elnöke a gyse-rendszerről

A MEOSZ szerint a gyógyászati segédeszközt használók kritikus helyzete miatt nem odázható tovább a gyógyászati segédeszközrendszer teljes körű átalakítása, ezért Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke azonnali intézkedések megtételére kérte fel dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárt. 

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke nyílt levélben fordult dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárhoz, (a MEOSZ elnökének levele itt olvasható) miután a MEOSZ a médiából és háttérinformációkból értesült arról, hogy a gyógyászati segédeszközökre fordítandó állami források megemeléséért lobbiznak a gyártók és a forgalmazók. Történik mindez úgy, hogy lassan egy éve – a tárca hallgatása miatt – nincs előrelépés, holott korábban megállapodás született a gyógyászati segédeszközrendszer teljes körű átalakítását célzó közös cselekvésben, és az EMMI államtitkáráságán van a MEOSZ által előterjesztett, az orvosszakma, valamint a gyártók és forgalmazók által támogatott szakmai anyag, amelyre fél év alatt sem érkezett válasz.

Kovács Ágnes levelében emlékezetett arra, hogy 2018 júliusában az EMMI egészségügyért felelős államtitkárságának kezdeményezésére megbeszélést tartott az EMMI, a MEOSZ, az Orvostechnikai Szövetség, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség, az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége, az OPRA Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetség, valamint az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete részvételével a gyógyászati segédeszközök áfa-csökkentésére, valamint áremelésére, árkompenzációjára vonatkozó javaslatok ügyében. Az egyeztetésen a MEOSZ elnöke határozottan és egyértelműen leszögezte: a MEOSZ önmagában nem támogatja a forgalmazók és gyártók áremelésre, árkompenzációra vonatkozó javaslatát, mert az nem eredményezné a mozgáskorlátozott emberek innovatív segédeszközökhöz való jutását és az ellátás minőségi javulását. Hiába növekszik a gyógyászati segédeszközökre a központi költségvetésből fordított állami forrás, ha az érintettek ellátása egyre rosszabb színvonalú. Ezt támasztja alá a Magyar Államkincstár táblázta, melyet az EMMI államtitkársága bocsátott a MEOSZ rendelkezésére.

A szövetség szerint a terület újraszabályozása mára már elkerülhetetlenné vált, ezért kezdeményezte, hogy induljon el a terület érdemi felülvizsgálata. A MEOSZ szerint szükség van a gyógyászati segédeszköz ellátás- és szabályozás terén szakértői bizottságok létrehozására a minisztérium, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), az orvos szakma képviselői, valamint a segédeszköz gyártók és forgalmazók bevonásával, melyben a szövetség aktív és konstruktív szerepet kíván vállalni.

A MEOSZ szerint mielőbb szükség van a jogszabályi környezet megváltoztatására, és az átfogó minőség-ellenőrzés bevezetésére. Újra kell építeni a társadalombiztosítás által támogatott gyógyászati segédeszközök körét, azok finanszírozási feltételrendszerét a felhasználók érdekeit is figyelembe véve ahhoz, hogy egy európai szintű, egyéni szükségleteket figyelembe vevő rendszer jöjjön létre. Ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő információáramlás a szakemberek és a betegek körében. A MEOSZ szerint mindezen feladatok eredményes megvalósítása érdekében meg kell határozni a felelősségi köröket a felelősök és a határidők pontos megjelölésével. Az EMMI akkor támogatóan fogadta a MEOSZ javaslatát, és azt kérte: a MEOSZ egyeztessen erről a gyártók és forgalmazók képviselőivel. Ezt követően a MEOSZ koordinálásával elindult a Szövetség és az Orvostechnikai Szövetség, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség, az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége, az OPRA Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetség valamint az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete között az egyeztetési folyamat, melynek végeredményeként megszületett a tárca felé a közös javaslat (a MEOSZ szakmai anyaga itt olvasható). A tárca a tavalyi találkozón azt az ígéretet tette, ha megállapodunk és ezt írásban rögzítjük, akkor közösen megkezdjük a megállapodás szerint a terület felülvizsgálatát. Ez az elmúlt félévben nem történt meg. A prioritás az ember, az érintettek egyéni, személyes szükséglete, ezért a jelenlegi gyakorlat így nem mehet tovább. Ebben az egészségügyi tárcának hatalmas felelőssége van és nem halogathatja tovább a szükséges lépéseket! – szögezte le Kovács Ágnes az EMMI államtitkárának írt levelében.

(forrás: MEOSZ)
hirdetés

Könyveink