hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Változásra vár a gyógyászati segédeszközök piaca

Etikai kódexet fogadnak el, és összehangolt, közös fellépést terveznek a hazai gyógyászati segédeszközök és orvostechnikai eszközök gyártóit és forgalmazóit tömörítő szervezetek annak érdekében, hogy az ágazat vezetésével megrekedt tárgyalásokon hatékonyabban képviselhessék érdekeiket.

Jelentős előrelépés várható a hazai gyógyászati segédeszközök (gyse) piacán, ha létrejön az a stratégiai együttműködés, amelyet a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ), az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) és az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) tervez a piaci szereplők érdekében. A tárgyalások már megkezdődtek. Első körben közös ágazati etikai kódex kialakítását tervezik. A tárgyalásokon a FESZ közös fellépést javasol a döntéshozók felé.  A tervezett változásokról tájékoztatják a betegeket és az ágazat szereplőit egyaránt.

Közgyógyellátás, közfinanszírozás, kiszolgálási díj

A FESZ évek óta fogalmaz meg javaslatokat, melyek közé tartozik a közgyógyellátási lista bővítése, az ártámogatási rendszer felülvizsgálata és a kiszolgálási díj bevezetése.

A FESZ javaslata szerint a közgyógyellátott betegeknek is lehetőségük lenne arra, hogy önkéntes hozzájárulásuk mellett olyan eszközt vásároljanak, ami számukra a leginkább megfelelő. Ehhez szükséges a teljes ártámogatási rendszer felülvizsgálata és átalakítása, amely érinti a felírói és az indikációs körök megváltoztatását is. A javasolt felülvizsgálat és átalakítás elengedhetetlené teszi a gyógyászati segédeszköz forgalmazással kapcsolatos ellenőrzési területek átalakítását. A FESZ támogatja az Orvostechnikai Szövetség által javasolt ÁFA-csökkentést annak érdekében, hogy csökkenjenek a fogyasztók, a betegek kiadásai. Az ÁFA csökkentése estén a gyógyászati segédeszközök minden rászoruló számára kedvezőbb áron biztosíthatók.

A FESZ tavaly óta szorgalmazza, hogy a patikákhoz hasonlóan, a gyse kiszolgálás során elhangzó tájékoztatás ellentételezésére vezessék be a kiszolgáltatási díjat. A szervezet szeptemberi kongresszusán a szaktárca hozzájuk intézett leveléből kiderült, hogy az államtitkárság már vizsgálja ezt a javaslatot.

A támogatással megvásárolható gyógyászati segédeszközök egy része a termék-életciklus hanyatló szakaszába ért. A döntéshozók és gyógyászati segédeszközt gyártók, forgalmazók közötti utolsó ártárgyalás 2002-ben volt. A tárgyalások eredményeként a 19/2003 ESZCSM rendelettel kialakított referenciaárak és a 16 éve egyre szűkülő árrés miatt, korlátozott egyes termékek elérhetősége és az innovatív termékek listára kerülése. A FESZ az elmúlt években több alkalommal jelezte a döntéshozók felé, hogy a fogyasztói ár több termékcsoportban nem fedezi az eszköz kiszolgálásának költségeit. Az árrés szűkülése a betegterhek növekedéséhez vezet.

A fenti javaslatok szóba kerültek a Forgalmazók az Egészségért Szövetség XVIII. szeptemberi kongresszusán, melyet „A gyógyászati segédeszköz ellátás centenáriuma és jövője – Innováció és szakértelem az orvostechnika területén” címmel Visegrádon rendeztek meg. A rendezvény címével a többi közt azt szerették volna jelezni, hogy a szövetség tagjai az orvostechnikai ipar szerepelőinek tekintik magukat. Dr. Margitai Barnabás, a FESZ elnöke köszöntőjében jelezte: „a magyar orvostechnika ipar történetének elindulását az 1918. február 23-án bejegyzett, röntgen berendezéseket iparszerűen gyártó és javító, Odelga Magyar Gyógytechnikai Részvénytársaság létrejötte jelzi. Ez az az időszak, amikor a magyar állami egészségügy is megszerveződött és elindult az orvostechnikai eszközök, gyógyászati segédeszközök gyártása is.” A szövetség 1995 óta képviseli tagjai, tagvállalatai érdekeit. Évek óta szervez gyógyászati segédeszköz forgalmazói szakképzést, pontszerző továbbképzéseket. A FESZ tagjai naprakész tudással, szakértelmükkel segítik a betegeket, tájékoztatást adnak az eszközök használatáról, választási lehetőségeikről.

A korfa eltolódásával nő a segédeszköz-ellátás támogatási igénye

A kongresszuson a jelen kérdéseiről szólva elhangzott: a gyógyászatisegédeszköz-ellátásra a következő évben közel 70 milliárd forint jut. A FESZ szerint várhatóan 2019 lesz az első esztendő, amikor nem költ túl kassza, mert elegendő összeget tervezett rá a költségvetés. A GYSE finanszírozásáról szólva dr. Székely Edit, a NEAK Ártámogatási Főosztályának helyettes vezetője jelezte, hogy a tb-támogatás gyakorlatilag folyamatosan nő és emelkedik a támogatással elszámolt vények száma is. Míg 2010-ben 2,9 millió darab vényt számoltak el, 2018-ban 4 millió darab vény elszámolása várható. Az emelkedés okának pontos megértése, tisztázása elengedhetetlen.

S hogy mi lehet a jövő? Dr. Dózsa Csaba, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának egyetemi docense előadásából kiderült, hogy az ágazat 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó ágazati stratégiája nem foglalkozik a gyógyászatisegédeszköz-ellátással, de kiemelt pontja „a szakmailag elvárható gyógyszerekhez, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés”. Az MNB nyáron nyilvánosságra került, az egészségügyet 22 pontban érintő javaslatcsomagjában szerepel a felírt gyógyszerek szükségességének szakmai felülvizsgálata.

Mint Dr. Dózsa Csaba jelezte, a kasszában kedvező finanszírozási számok, reálérték növekedés látható: jövőre a tervek szerint a gyógyászati segédeszköz támogatás az Egészségbiztosítási Alap természetbeni kiadásain belül 4,32%-ot tesz ki.

A FESZ szakértői szerint a folyamatos növekedés egyik oka a rászorulók számának emelkedése és az új technológiák megjelenése. A szakértők okként jelölik meg a felírást jelentő indikációk és felírói kör felülvizsgálatának elmaradását is. A FESZ által javasolt felülvizsgálat és átalakítás elengedhetetlené teszi a gyógyászati segédeszköz forgalmazással kapcsolatos ellenőrzési területek átalakítását. Az ellenőrzés  a költségvetési források hatékonyabb és méltányosabb elosztását biztosítja, több forrást jutattva a korszerűbb, nagyobb egészségnyereséget biztosító segédeszközökre.

2020-tól jöhet a gyse e-receptre

Mint az a FESZ-kongresszusán elhangzott, a gyógyászati segédeszközöket – a gyógyszerekhez hasonlóan – várhatóan 2020-tól elektronikus vényre is fel lehet írni és ki lehet váltani. Addig meg kell teremteni a bevezetés feltételeit, jogszabályt kell alkotni, fel kell készíteni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) csatlakozókat és informatikai fejlesztőket a rendszer használatára. A FESZ javasolja, hogy valamennyi gyógyászati segédeszköz legyen e-receptre felírható, legyen az sorozatgyártott, adaptív, vagy egyedi méretre készült eszköz. Első körben a sorozatgyártott eszközök felírásának a feltételeit lehet biztosítani, később azonban akár a kölcsönzés, a javítás és az egészségbiztosító ellenjegyzését igénylő nagy értékű eszközök is felírhatók lesznek elektronikusan. Az EESZT-hez való csatlakozás mindhárom szövetséget érinti, így ezt a kérdéskört is közösen képviselik az ágazati vezetéssel folytatott tárgyalások során.  

A már említett javaslatokon túl a FESZ részéről felmerült a webáruházakon keresztül megvalósuló, online forgalmazással kapcsolatos problémák rendezése is. A gyógyászati segédeszközök online forgalmazását szabályozó rendeletek ma ellentmondásosak, korlátozzák a nem támogatott eszközök értékesítését a belföldi székhelyű, a gyógyászati segédeszközök kiszolgálására működési engedéllyel rendelkező hazai vállalkozások esetén. A Forgalmazók az Egészségért Szövetség kezdeményezi a gyógyászati segédeszközök interneten történő forgalmazását leíró jogszabályok pontosítását.

Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológia Minisztérium helyettes államtitkára előadásában kiemelte az IPAR 4.0 iparstratégia vonatkozó fejezeteit és támogatási lehetőségeit, melyek az egészségipar szereplőit igyekeznek helyzetbe hozni, támogatni, beleértve a gyógyászati segédeszközöket gyártó vállalatokat és vállalkozásokat egyaránt.

A gyógyászati segédeszköz-ellátáshoz kapcsolódó kérdések rendezésekor a szaktárca a minőség, a biztonság és a fenntarthatóság egyensúlyát tartja szem előtt, hangsúlyozta a kongresszus résztvevőihez intézett levelében az EMMI azóta lemondott egészségügyért felelős államtitkára, dr. Nagy Anikó.

A Forgalmazók az Egészségért Szövetség a XVIII. Kongresszusán elhangzott és megvitatott javaslatait a társzervezetek javaslataival együtt juttatja el a döntéshozóknak, kezdeményezve azok megvitatását. Felajánlja szakértelmét a szükséges jogszabály módosításokhoz, rendeletalkotásokhoz.

hirdetés

Könyveink