hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az IVF növelheti a Down-szindróma kockázatát

Azok a hormonok, amelyeket az in vitro fertilizáció (IVF) kapcsán adnak a nőknek, az idősebbekben megnövelik annak a veszélyét, hogy Down-szindrómás gyermeket szülnek.

Régóta ismert, hogy az anya életkorával nő a Down-szindrómás gyermek születésének kockázata, főként 35 éves kor után.

Most, az Emberi Reprodukció és Embriológia Európai Társaságának Svédországban tartott éves konferenciáján brit kutatók arról számoltak be, hogy az IVF esetén a petefészek működésének serkentése végett adott hormonok az idősebb nőkben károsítják a petesejtek genetikai anyagát. Egyelőre csak 34 IVF-en átesett párt vizsgáltak, így az eredmények további megerősítésre szorulnak. Egyenlőre nem lehet  megállapítani a kockázatnövekedés mértékét, azonban a kutatók szerint más genetikai rendellenességek veszélye is nő, nem csak a Down-szindrómáé.

Mind a 34 pár nőtagja idősebb volt 31 évesnél, és hormonkezelésben részesült, hogy elősegítsék a peteérést. Mivel az életkorral a petefészekben kevesebb pete érik meg, a 35 év feletti nőnél nagyobb adag hormonkezelést alkalmaznak az IVF során, mint a fiatalabbakban. A levett petesejteket megvizsgálva néhányban genetikai hibát találtak, többet, mint amennyit az anyák életkora magyarázott. Ezek miatt vagy spontán vetélés következik be, vagy genetikai rendellenességgel születik a gyerek. A genetikai hibák között gyakori volt, hogy valamelyik kromoszóma kettő helyett három példányban volt jelen, - sokszor a 21-es kromoszóma - s éppen ez az állapot okozza a Down-szindrómát. A genetikai zavarok jellege azonban valamelyest különbözött attól, amit pusztán az anya idősebb volta szokott okozni, s ezért gondolták, hogy az IVF kapcsán adagolt hormon lehet a felelős érte.

Mint Tony Rutherford, a Brit Fertilitási Társaság elnöke mondta, a mostani eredmények megmagyarázzák, amit már egy ideje tudnak az orvosok. Azt ugyanis, hogy ha a petefészkeket nagyobb adag hormonnal stimulálják, több petesejt lesz ugyan, de nem lesz több embrió. Ezért nem látszik ésszerűnek az utóbbi 25 évben folytatott gyakorlat, amely szerint nagy adag hormont adnak a nőknek, és ha a petefészek nem reagál eléggé, akkor tovább növelik az adagolt hormonmennyiséget.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: The Guardian, Medical Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés