hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

A mesterséges megtermékenyítés sikere nem függ a nő lelkiállapotától

A fogamzóképes korban levő nők 9–15 százaléka nem esik teherbe, és 55 százalékuk orvosi segítséget kér. Sok terméketlen nő úgy hiszi, hogy az érzelmi feszültség, az aggodalom szerepet játszik abban, hogy nem fogan meg sem természetes úton, sem mesterséges megtermékenyítéssel. Ez a hiedelem rendszerint anekdotákon, városi legendákon alapul.

Az orvosok ugyanakkor általában jelentéktelennek tartják a stressz hatását, mivel a szakmai irodalom ellentmondásos adatokat tartalmaz ezzel kapcsolatban.

A terhességre vágyó nőknek nem kell szoronganiuk azért, mert szoronganak

A pszichoszociális vizsgálatoknak az érzelmi feszültség és a fogamzás összefüggésével kapcsolatos eredményei feltehetően azért nagyon heterogének, mert a vizsgálatok tervei nagyon különbözőek. Jó példa erre, hogy spontán megtermékenyülés esetén a nők 60 százaléka az első két hét során vetél el, azonban a pszichoszociális vizsgálatok a nők érzelmi állapotát különböző időpontokban mérik fel (például a terhesség 2., 6. és 12. hetében).

Dr. Jacky Boivin, a Cardiffi Egyetem professzora és munkatársai úgy döntöttek, hogy egy olyan metaanalízissel próbálják megválaszolni a kérdést, amely elkerüli a korábbi vizsgálatok tervezési, metodikai és statisztikai hibáit. Ezért olyan tanulmányokat használtak fel, amelyekben a nők emocionális állapotát – a szorongást és a depressziót – közvetlenül a mesterséges megtermékenyítés folyamata előtt mérték fel, majd összevetették a terherbe esett nők érzelmi státuszát azokéval, akiknél sikertelen volt a megtermékenyítés. Az eredményeket a British Medical Journal közölte.

A metaanalízisben gondos válogatás után 14, 1985 és 2010 között elvégzett vizsgálatot használtak fel, amelyekben összesen 3583 terméketlen nő vett részt. A statisztikai elemzés semmiféle, még tendenciaszerű kapcsolatot sem mutatott ki sem a depresszió és a teherbe esés, sem a szorongás és a másállapotba kerülés között. Annak ellenére így van ez, hogy a mesterséges megtermékenyítés folyamata komoly stresszt jelent az érintetteknek – 30 százalékuk meg is szakítja a kezelést, mert nem tudja elviselni a rá nehezedő pszichológiai terhet.

Mindenesetre a tanulmány alapján az orvosok megnyugtathatják a várandósságra áhítozó nőket, hogy nem kell szoronganiuk azért, mert szoronganak: ez nem fogja befolyásolni teherbe esésük esélyét, még akkor sem, ha életminőségüket kétségtelenül jelentősen rontja.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink