2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az elhízási járvány ellenére emelkedik az európaiak várható élettartama

Európában tovább emelkedik a várható élettartam az elhízási járvány ellenére, Nagy-Britanniában idősebb kort érnek meg az emberek, mint az Egyesült Államokban - állapította meg egy negyvenéves trendet áttekintő tanulmány.

Az International Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban közzétett jelentésében David Leon népegészségügyi szakértő azt állítja, hogy az adatok ellentmondanak azoknak az aggodalmaknak, miszerint a gazdag nemzeteknél trendként tapasztalt várható élettartam-növekedés véget ér az egyre nagyobb arányú elhízás által okozott egészségügyi problémák miatt. Az adatok azt is jelzik, hogy olyan egyszerű tényezők, mint egy nemzet gazdagsága, illetve az, hogy mennyit költ az egészségügyre, nem feltétlenül áll arányban lakosai élettartamával.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok a világon a legtöbbet költi lakosonként egészségügyre, a várható élettartam ugyanolyan szinten van, mint a nyugat-európai országok közül a legkevesebbet ráfordító országokban: a férfiak esetében Portugáliában, a nőknél pedig Dániában. Mint Leon - aki a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársa - kiemelte, 2007-ben az Egyesült Államokban 78 év volt a várható élettartam, míg Nagy-Britanniában 80 év. "Ez az egyszerű megfigyelés újra aláhúzza, hogy a GDP és az egy főre jutó egészségügyi ráfordítás nem jó előrejelzője a népesség egészségének a magas jövedelmű országokban" - írta tanulmányában.

A jelentés szerint a várható élettartam folyamatosan javuló trendjének egyik legfontosabb tényezője a szívbetegségek miatti halálozás csökkenése. A kardiovaszkuláris betegségek, amelyek szívrohamhoz, szélütéshez és más halállal végződő eseményekhez vezethetnek, világszerte vezető halálokok, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente 17,1 millió ember halálát okozzák a világon.

Mint Leon rámutatott, a várható élettartamban éles különbség tapasztalható Európa nyugati és keleti fele között, az utóbbi hátrányára. 1989 óta a várható élettartam emelkedett olyan közép-európai országokban, mint Magyarország, Lengyelország és Csehország, ám mivel a kontinens nyugati felén is hasonló arányú volt a növekedés, az Európa két fele közt meglévő különbséget - mint mondta - "igen nehéz eltüntetni".

Az Oroszországban és az egykori Szovjetunió többi utódállamában megfigyelhető trend kevésbé pozitív, a várható élettartam jelentős fel-le mozgásokat mutatott az elmúlt 25 évben. Ez nagyrészt a veszélyes mértékű ivás nagy arányának tudható be, különösen a férfiak esetében - értékelte Leon. Míg a WHO adatai szerint Nagy-Britanniában 2008-ban 77,9 év volt a férfiak várható élettartama és 82 év a nőké, addig Oroszországban a férfiaké mindössze 61,8 év, a nőké pedig 74,2 év.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink