Kisebb kalóriabevitellel kitolható az egészséges élettartam
Genetikusok szerint 120–130 évig élhetnénk, de alig vannak emberek, akik századik születésnapjukat is megünnepelhetik.
A cél egyébként sem az, hogy tovább éljünk, hanem az, hogy tovább legyünk egészségesek – írja a Science című tudományos folyóirat.
A világon sok millió ember éhezik, alultáplált. Ők nemcsak szenvednek, de hamar lesznek betegek és korán halnak. Ugyanakkor mind több vizsgálat bizonyítja, hogy ha a táplálék minden szükséges elemet tartalmaz, a kalóriabevitel csökkentésével az élettartam jelentősen kitolható.
Luigi Fontana professzor egyidejűleg dolgozik Olaszországban és az Egyesült Államokban. Évek óta foglalkozik az öregedés kérdéseivel és most két munkatársával áttekinti az egészséges ételekkel folytatott „éhezés” hatását.
„A nyugati országokban az átlagos életkor 80 esztendő körül mozog, de túlságosan sok ember csak mintegy 50 évig egészséges. Kutatásainkat azért végezzük, hogy a kalóriafogyasztás csökkentésével, genetikai beavatkozásokkal és gyógyszerek használatával szűkítsük a jelenlegi 30 éves különbséget a várható életkilátás és a várható egészségkilátás között” – mondta Fontana professzor.
A munkacsoport a kalóriafogyasztás 10–50 százalékos csökkentésével mérsékelte különböző kísérleti állatokban az inzulinszerű növekedési faktor (IFG-1) és más biológiai tényezők működését. Ennek hatására anyagcsere-változások alakultak ki, és az állatok lényegesen tovább éltek.
A kutatók szerint ezek az állatok úgy éltek hosszabb ideig, hogy az öregedéssel párhuzamosan megfigyelhető, kóros állapotok – a szív- és érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok, szellemi hanyatlás – tüneteit sokkal ritkábban mutatták.
„A kalóriaszegény kosztot evő állatok sokáig élnek, anélkül, hogy a korosodással általában összefüggő betegségekkel kellene bajlódniuk. Szokásos étrenden élő társaik 94 százaléka rákban vagy szívbetegségben pusztul el. A kevés kalóriát tartalmazó diéta hatására az állatok 30–50 százalékának élettartama és egészsége azonos ideig tart”– hangsúlyozta a professzor.
„Mind többet tudunk a molekuláris biológiából. Tudjuk, hogy bizonyos ételek és a kevesebb kalória befolyásolja egyes anyagcsere-folyamatok alakulását. Remélhetőleg segíthetünk az embereknek, hogy hosszabb ideig és egészségesebben élhessenek” – mondta a tudós.