hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az e-cigaretta nem versenytársa a hagyományos dohányzásnak

A brit University College London kutatói nemrégiben tették közzé vizsgálatukat, mely szerint az elektromos cigaretták terjedése visszaszorítja a hagyományos dohányzást. Az Annals of Allergy, Asthma and Immunology című lapban most megjelent cikk szerint azonban „nincs elegendő bizonyíték arra, hogy ez valóban így lenne”.

Az elektromos cigaretták (e-cigaretták) a hagyományos dohányzást utánzó, elemmel működő berendezések, melyekben a fűtőelemeket a felhasználó általi szívóhatás aktiválja. Ez felmelegíti a nikotinoldatot, mely ennek hatására elpárolog, melyet az e-dohányos belélegez.

Nem fér kétség hozzá, hogy az e-cigaretták gyors ütemben terjedtek az elmúlt években, biztonságosságukkal kapcsolatban azonban sok még az ellentmondás. A gyártók szerint az e-cigaretták biztonságosak és alkalmasak a dohányzásról való leszokás elősegítésére. A University College of London nemrégiben végzett vizsgálatában azt találták, hogy az e-cigarettát használók körében 20 százalék volt a sikeres leszokás aránya.

Mások azonban megkérdőjelezik, hogy az e-cigaretták alkalmasak-e a leszokásra. A JAMA Internal Medicine ez évi egyik korábbi számában arról adtak hírt, hogy nincs összefüggés az e-cigaretták használata és a hagyományos dohányzás csökkenése között. Ebben a legutóbbi cikkben az első szerző, dr. Andrew Nickels, a Mayo Clinic allergológiai és immunológiai osztályának munkatársa hasonló következtetésre jutott: „Az e-cigarettákat övező nyilvánvaló optimizmus ellenére, illetve annak dacára, hogy terápiás alkalmazását propagálják a dohányzásról való leszokás terén, egyszerűen nincs elegendő bizonyítékunk, ami alapján azt javasolhatnánk, hogy a fogyasztók ilyen célra is alkalmazzák az e-cigarettákat.”

A szerzők azt is megjegyzik, hogy a hagyományos és az elektromos cigaretták egyidejű használata „aggodalmakat vet fel”. Rámutatnak arra, hogy a nyilvános helyeken e-cigarettát, otthonukban pedig hagyományos cigarettát szívók továbbra is a passzív dohányzás ártalmainak teszik ki a környezetükben élő gyermekeket és asztmás betegeket. Ezen túlmenően azt is kiemelik, hogy az e-cigaretták használata még nem tekint vissza olyan hosszú múltra, hogy megfelelő elemzéseket lehessen végezni ezzel kapcsolatban. Mindezek miatt a hosszú távú egészségi kockázatok jelenleg nem ismertek.

Eddig is születtek már olyan tanulmányok, melyek potenciális egészségi kockázatokat vetettek fel. A buffalói Roswell Cancer Park Institute szerzői azt találták, hogy az e-cigaretták használata kapcsán is fennáll a „thirdhand” dohányzás veszélye, amikor a zárt terek felszínein lévő nikotinmaradványok okoznak egészségi ártalmakat a dohányosok környezetében élő személyeknél. Az athéni egyetem 2012-ben végzett vizsgálata azzal a következtetéssel zárult, hogy az e-cigaretták elszívásukat követően azonnali tüdőkárosodásokat indítanak el. Az Egyesült Államok preventív szolgálata (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) azt találta, hogy az ország egészségügyi intézményeiben meredeken emelkedik az e-cigarettákkal összefüggő egészségügyi vizitek száma: 2010-ben egy hónapra még 1 ilyen eset jutott, míg idén már 215.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti hatósága (FDA, Food and Drug Administration) jelenleg még nem szabályozza az e-cigarettákat. Az e-cigaretták egészségi előnyeit bizonyító adatok hiányában azonban a szakértők azt javasolják, hogy az FDA szabályozása ezekre is terjedjen ki. Azt is hozzáteszik, hogy a nikotin – függetlenül attól, milyen úton kerül be a szervezetbe – gyógyszerexpozíciót jelent, az e-cigaretta pedig innen nézve nem más, mint egy gyógyszer bevitelére szolgáló eszköz, így az e-cigarettának két szempontból is az FDA szabályozása alá kellene esnie. Úgy tűnik, hogy az FDA végül valóban reagál valamilyen módon az e-cigaretták szabályozását sürgető számtalan megkeresésre. Az elmúlt hónapban hozták nyilvánosságra a szabályozásra vonatkozó szándékukat, hasonlóan a szivarokhoz, pipákhoz, nikotingélhez és vízipipákhoz. Amennyiben a szabályozás végső formát ölt, ez azt hozza magával, hogy 18 éven aluliak számára tilos lesz ilyen termékeket forgalmazni. Ezen túlmenően az ilyen termékek gyártóinak regisztráltatniuk kell magukat a gyógyszerhatóságnál és hivatalosan nyilatkozni termékeik összetevőiről. Ezt követően csak olyan közvetlen és közvetett adatot hozhatnak nyilvánosságra termékeikre vonatkozóan, melyekről az FDA megerősíti, hogy azok mögött elégséges tudományos bizonyítékok állnak.

„A tudományosan megalapozott termékszabályozás a fogyasztók védelmének erőteljes formája, mely segíthet csökkenteni a dohányzásból eredő egészségi ártalmakat az amerikai lakosság, ezen belül a fiatalok körében” – hangsúlyozza az FDA tisztségviselője, dr. Margaret A. Hamburg.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

(forrás: American College of Allergy, Asthma and Immunology)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés