hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az aszpirin a rák kockázatát is csökkenti

Az Oxfordi Egyetemen és más kutatóhelyeken végzett vizsgálat szerint kis adag – 75 mg – napi aszpirin jelentősen csökkenti a rákok kockázatát. Az aszpirint szedő személyekben 25 százalékkal kisebb volt a rák okozta halálozás a vizsgálat ideje alatt, és 10 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás.

A vizsgálatba, amelyet a Lancetben publikáltak mintegy 25 000 személyt vontak be, főleg briteket. A szakértők szerint a kutatás eredményei azt mutatják, hogy az aszpirin előnyei gyakran jelentősebbek, mint a gyógyszer okozta vérzés kockázata.

Nem újdonság, hogy az aszpirin a nagy kockázatú személyekben csökkenti a szívinfarktus és a stroke veszélyét. A kardiovaszkuláris védő hatás azonban egészséges emberekben csak kismértékű, ugyanakkor az aszpirin növeli a gyomor- és bélvérzés kockázatát.

A aszpirin védőhatása 20 éven át tart

A legújabb eredmények azonban azt jelzik, hogy amikor mérlegeljük az aszpirin előnyeit és hátrányait, akkor a rák elleni védő hatását is figyelembe kell venni. Az aszpirint szedő személyekben 25 százalékkal kisebb volt a rák okozta halálozás a vizsgálat ideje alatt, és 10 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás.

Az aszpirinkezelést 4–8 éven át folytatták, de 12 500 beteg hosszú távú követése azt mutatta, hogy a védő hatás mindkét nemben 20 éven át fennmaradt. Peter Rothwell professzor, a kutatás vezetője szerint könnyen lehet, hogy a vizsgálat alábecsülte a tartós aszpirinszedés védő hatását.

45 év felett ajánlott lehet a kis dózisú aszprin szedése 

A 20 év során 20 százalékkal volt kisebb a rák okozta halálozás. Az egyes rákokat tekintve, a bélrák esetében 40, a tüdőrákéban 30, a prosztatarákéban 10 és nyelőcsőrákéban 60 százalék volt a csökkenés mértéke. A hasnyálmirigyrák, a gyomorrák és az agytumorok esetében nehéz volt megbecsülni a változást, mivel kevés ezekből fakadó halál fordult elő. Mivel a vizsgálatban nem szerepelt elegendő számú nő, az emlő- és a petefészekrákra vonatkozó eredmények sem voltak kimutathatók a kevés adatból.

Rothwell professzor azt tartaná ésszerűnek, ha az emberek 45–50 éves koruk táján elkezdenének kis dózisú aszpirint szedni, és ezt 25 éven át folytatnák. Peter Elwood professzor, a Cardiffi Egyetem epidemiológusa szerint úgy tűnik, hogy fokozza az aszpirin hatását, ha éjjel és kálciummal együtt veszik be. A gyomorvérzés kockázatának csökkentésére egy pohár tejjel ajánlotta bevenni a gyógyszert.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink