hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Az Alzheimer-kór és az agyi koleszterin kapcsolatát írták le

A San Diego-i Scripps Research Institute kutatói a PNAS folyóiratban megjelent cikkükben az Alzheimer-kór és az asztrociták által termelt koleszterin közötti kapcsolat pontosabb részleteit fedték fel egy új képalkotó eljárás segítségével.

Élő egerek agyában tudták megfigyelni az asztrocitákban termelt koleszterin útját, melyet az apoE fehérjék a neuronok külső membránjaira szállítanak. Itt a koleszterin és a hozzá kapcsolódó molekulák úgynevezett lipidtutajokat alkotnak, ahol enzimek közreműködésével amiloid-béta képződik.

Ha az apoE gén úgynevezett E4 variánsa van jelen, tisztázatlan okból több amiloid-béta fog képződni. Amikor a kutatók leállították az asztrociták koleszterintermelését, az Alzheimer-kóros egerek agyában az amiloid-béta plakkok eltűntek, és ugyanez történt a tau-aggregátumokkal is.

Mivel a koleszterin igen fontos szerepet tölt be az agyban, termelését teljes mértékben leállítani nem lehet (ez eszméletvesztéssel járna), de a biokémiai útvonal ígéretesnek tűnik a jövőbeni terápiák kifejlesztéséhez. 

Forrás: Hao Wang et al, Regulation of beta-amyloid production in neurons by astrocyte-derived cholesterol, Proceedings of the National Academy of Sciences (2021).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink