hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Az IL-3 lehet a kulcs az agyi neuroinflammáció megelőzésében

A Nature-ben jelent meg a Massachusetts General Hospital kutatóorvosainak új cikke, melyben egy olyan szignalizációs útvonalat írnak le, ami segíthet az egyes neurológiai betegségek során bekövetkező agyi gyulladásos folyamatok csökkentésében.

A szerzők szerint Alzheimer-kórban az amiloid-béta és tau lerakódások gyulladást, majd a neuronok pusztulásának felgyorsulását váltják ki. Ez azért történik, mert a mikroglia és az asztrociták evolúciósan arra programozódtak, hogy gyulladás esetén elöljék az adott régióban található neuronokat, nehogy a gyulladás hátterében álló fertőzés tovább terjedhessen.

Tudunk viszont sok olyan esetről, ahol nagy mennyiségű lerakódás esetén sem lép fel gyulladás, így kognitív hanyatlás sem áll be egészen a halálig. A kutatók ennek a jelenségnek a hátterét vizsgálva jöttek rá arra, hogy asztrociták egyes csoportjai IL-3 molekulákat bocsátanak ki a gyulladás mérséklésére. Ilyenkor a mikroglia a lerakódások kitakarítását végzi, és nem a neuronok pusztítását kezdi meg.

Ennek a jelátviteli rendszernek a vizsgálata új terápiás lehetőségeket fedhet fel a neurológiai betegségek gyógyításában.

Forrás: Astrocytic interleukin-3 programs microglia and limits Alzheimer's disease, Nature (2021).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink