hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Előre jelezheti az Alzheimer-kórt egy új eljárással kimutatható fehérje

A Johns Hopkins Egyetem kutatói a Nature Aging folyóiratban megjelent közleményükben 16 olyan fehérjét azonosítottak, amelyek akár öt évvel korábban is megjelenhetnek a véráramban, mint ahogy a demencia bizonyos formái, például az Alzheimer-kór kialakulhat.

Ezek legtöbbször a lassú kórlefolyás miatt véletlen melléktermékek is lehetnek, ám a SVEP1 nevű fehérje mennyisége egy nagy betegcsoporton végzett vizsgálat szerint olyan szoros összefüggést mutat az Alzheimer-kór megjelenésével, hogy kiváltó vagy előmozdító szerepe megalapozottan feltételezhető.

Az újonnan kidolgozott SomaScan nevű új eljárással több mint 11 ezer mintát vizsgálva a kutatók további 6 olyan proteint is kimutattak, amelyek 10 éves utánkövetési időszak alapján kisebb valószínűséggel ugyan, de szintén asszociálhatók a betegséggel. A SVEP1 fehérje normál funkciója máig tisztázatlan, egy idei tanulmány alapján annyi állítható biztonsággal, hogy nagyobb koncentrációban ateroszklerózis esetén jelenik meg.

Forrás: Keenan A. Walker et al, Large-scale plasma proteomic analysis identifies proteins and pathways associated with dementia risk, Nature Aging (2021).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink