hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az állam kivonul az egészségügyből, egyre kevesebbet költ rá

Az állam kivonul az egészségügyből is, ahogyan a közoktatásból, mondta az RTL reggeli műsorában Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász.

Az állam az egészségügyből, ugyanúgy, ahogy a közoktatásból egyre inkább kivonul és egyre kevesebbet költ. Eddig úgy nézett ki, hogy a kórházak fix pénzt kaptak egy évben a szülések után. A Szent Imre kórházban 2019-hez képest 400-zal emelkedett meg azoknak a kismamáknak a száma, akik ott akartak szülni, ezért viszont nem kapott több pénzt az intézmény. Ha pedig veszteséges a kórháznak, akkor az igazgatónak nem érdeke, hogy ott szüljenek a kismamák.

A kórházakon kívül, fontos szereplők az orvosok, akik közül sokan hálapénzt kaptak és fogadtak el a szülések levezetésénél, ez nagyon jövedelmezőnek bizonyult. De mióta büntetik a paraszolvenciát nem keresnek annyit a fizetésükkel, ezért többen a szülések helyett a terhesség menedzselésével szeretnék megkeresni a „kiesett” összeget – mondta Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász az RTL reggeli műsorában. Így a terhesség végén az orvos felajánlja a kismamának, hogyha nem akar az éppen ügyeletes orvosnál szülni a kórházban, akkor menjen hozzá magánklinikára, ami nagyságrendileg 1 millió forintba kerül.

Következő probléma, hogy az orvosok fizetését megemelték, de a szülésznőkét nem. A kórházban állandóan működik egy komplett csapat, aminek a tagja egy szülészorvos, szülésznő, egy bába és egy aneszteziológus. A szülésre felkészítő szülésznő azonban alapvetően nem része ennek, és novembertől már csak akkor lehet bent a szülésnél, ha be van osztva az ügyeletes csapatba.

(forrás: RTL Klub)
hirdetés

Könyveink