hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

"Az aktív ellátó osztályokon az ellátás minősége kritikán alulira csökkent"

A kórházakból eltűntek a betegek, velük a paraszolvencia, s azzal meg az orvosok – idézi egy szakmai konferencia egyik tanulságát a napi.hu.

A lap a Falus Ferenc volt tisztifőorvos nevével fémjelzett Markáns vélemények című, rendezvénysorozat legutóbbi estjéről számol be, ahol a fekvőbeteg ellátás volt a téma.

El kellene dönteni, hogy a feladatot, vagy a teljesítményt finaszírozzák, mert a jelenlegi állapot, vagyis a kettő keveredése káoszhoz vezet – fogalmazott az összejövetelen Weltner János sebész főorvos. Kiemelte: az egészségügy jelenlegi irányításából hiányzik a helyzetelemzés, a mutatók fejlesztése, olyan vizsgálat tervezése, amelynek alapján jó döntéseket lehetne hozni. A döntéselőkészítésnek ma nincs szervezete, nincs mit elemezni, de olyan csoport sincs, aki tudná, hogy hogyan kellene ezt csinálni.

Tóth Ildikó, a várpalotai Medicomplex csoport egynapos sebészeti és rehabilitációs központ vezetője megerősítette, az adatok hiánya az egyik legnagyobb probléma. Ugyanakkor félő, hogy ha szakmán belül feltárják az intézmények túlélését lehetővé tévő praktikákat - közte a vattapontokkal kitöltött tvk-kat - akkor ezeket a pénzeket kivonják az egészségügyből - tette hozzá. Rámutatott, a döntéshozók között is sokan látják a szakmapolitikai döntések szükségességét, a menedzsment azonban nem a szakmáját műveli, hanem a gázárral foglalkozik. Kifejtette, a krónikus ellátásban azt tapasztalják, hogy a betegek egyre rosszabb állapotban, egyre rosszabb gyógyszereléssel kerülnek oda, mert az aktív ellátó osztályokon az ellátás minősége kritikán alulira csökkent.

Trombitás Zoltán, a kerepestarcsai Flór Ferenc kórház főigazgatója több más kórházvezető tapasztalataira is utalva elmondta, tavaly július, vagyis az új rendszer elindulása óta eltűnt a beteg a rendszerből – idéz az elhangzott véleményekből a napi.hu cikke.

(forrás: Napi Online)
hirdetés

Könyveink