hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Szakrendelők átalakulása: üdülőtábor lett a Gulág szigeteiből

A szakrendelők helyzete volt  a téma a Markáns Vélemények sorozat e heti állomásán – számol be az eLitMed.

A fekvőbeteg-ellátókhoz integrált rendelők csatlósok, ahol a kórházi szakvezetők megtiltják az amúgy ambulánsan is elvégezhető beavatkozások elvégzését, hogy az osztályon, fekvőbetegként fogadva a pácienseket, többletbevételhez juthassanak. Éppen ezért bizonyos tevékenységeket kizárólag a járóbeteg-ellátásban szabadna finanszírozni, hogy ne „vattabetegekkel” töltsék fel a drága kórházi ágyakat – szűrték le  a hozászólók Markáns Vélemények beszélgetéssorozat kedd esti rendezvényén.

A Gulág szigetei az integrált szakrendelők - idézi Tóth Józsefet, a HT Medical Center ügyvezető-tulajdonosát a lap. Szerinte egykor a szakorvosokat száműzetésbe küldték ki ezekbe a rendelőkbe, s ha ott „jól viselkedtek”, visszakerülhettek a magasabb pozíciót jelentő kórházi munkakörbe. Ezek az intézetek soha nem kaptak új felszereléseket, az anyaintézmény „levetett” műszerparkját tolták ki hozzájuk, míg a fejlesztések a kórházakban valósultak meg.

Sólyom Olimpia, a fővárosi XV. kerületi szakrendelő vezetője szerint ebben mára már történtek változások, hiszen a szakorvos vállalkozásban, jobb fizetésért végzi a járóbeteg-ellátónál a munkát.

Kovács Attila, az Europ-Med Kft. ügyvezetője, a Budaörsi Egészségügyi Központ főigazgató főorvosa pedig azt emelte ki, hogy társintézményeikben, több városban összesen 174 orvost foglalkoztatnak, 10 százalékukat főállásban, 90 százalékukat mellékállásban, s főorvosok, professzorok járnak ki rendelni hozzájuk, lényegesen jobb körülmények közé, mint a közkórházakban. Csúcstechnológiás műszerpark mellett, magas színvonalon tudják ellátni a betegeket, ami a gyógyítók számára is „felüdülés” az állami egészségügy leamortizálódott rendszere után.
Az orvosok ma már boldogan vállalnak munkát a szakrendelőkben, hiszen ott több fizetést kapnak, mint a kórházban, 24 órában ellátott feladatukért – erősítette meg dr. Pál Miklós, a Dunakeszi Szakrendelő igazgatója is – olvasható az elitmed.hu cikkében.

(forrás: eLitMed)
hirdetés

Könyveink