hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Átfogó megoldás a torok-, szájüregi és a fogíny-irritáció kezelésére

A torok, a szájüreg és a fogíny gyulladásos tünetei számos okra vezethetők vissza. Vírusos és bakteriális fertőzések éppúgy felelhetnek a fájdalommal, pirossággal, duzzanattal, égő érzéssel, illetve esetenként nyelési nehézséggel járó panaszokért, mint például a mechanikai irritáció a különféle fogászati, fül-orr-gégészeti vagy szájsebészeti beavatkozásokat követően.

A száj- és garatüreg kezelésére szolgáló gyógyszerpaletta

Az aktuális irányelveknek megfelelően a gingivitis, a pharyngitis és a laryngitis kezelésében az antibiotikumok szisztémás alkalmazása első lépésben kerülendő. Ezekben az esetekben eredményesen használhatók azok a gyógyszerek, amik mérséklik a fájdalmat, a gyulladást, és virális vagy bakteriális fertőzés esetén elpusztítják a kórokozókat, csökkentik a továbbfertőzés kockázatát.

A gyógyszerkínálatot áttekintve megállapítható, hogy a torok-, szájüregi és fogínypanaszok kezelésére szolgáló, lokálisan alkalmazható készítmények általában vagy csak antiszeptikus összetevőt (pl. amilmetakrezol, benzoxónium-klorid, cetilpiridínium-klorid, klórhexidin) tartalmaznak, vagy csak nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) komponenst (pl. benzidamin, flurbiprofén) (1).

NSAID+antiszeptikum kombináció: 

A torok-, szájüregi és fogínypanaszok enyhítésében kiemelt jelentőségűek azok a kombinált összetételű készítmények, amik hatóanyagai többféle támadásponton keresztül hatva mérséklik a fertőzéssel és/vagy gyulladással együtt járó tüneteket. A felsorolt szimptómák kezelésében átfogó megoldást kínálnak a benzidamint és cetilpiridínium-kloridot kombinációban tartalmazó gyógyszerek. Az NSAID benzidamin és a kvaterner-ammónium-só cetilpiridínium-klorid együttes − lokális − adagolása hozzájárul a fájdalom és az egyéb gyulladásos tünetek csökkenéséhez, továbbá az esetlegesen jelen lévő kórokozó vírusok, baktériumok és gombák elpusztítása révén csökkenti a továbbfertőződés kockázatát. Megemlítendő, hogy a benzidamin – a prosztaglandinszintézis gátlása mellett − közepesen erős helyi érzéstelenítő hatással is rendelkezik. A cetilpiridínium-klorid elsősorban Gram-pozitív baktériumok ellen hatásos, de Gram-negatívak ellen is hat kisebb mértékben, illetve antimikotikus tulajdonsággal is rendelkezik (1).

hirdetés

Klinikai vizsgálatokban igazolt hatásosság és biztonságosság

A benzidamin+cetilpiridínium-klorid kombinációs kezelést placebokontrollos vizsgálatban is értékelték. Már a szopogatótabletta alkalmazását követően 15 perccel enyhült a fájdalom (a garatérzékenység- és duzzanat), valamint a hatás akár 3 órán át fennállt (1). Ez a hatástartam lehetővé teszi azt, hogy napi maximum 3-4 szopogatótabletta alkalmazása a panaszok enyhüléséhez vezessen.

A benzidamin-cetilpiridínium-klorid duó hatásosnak bizonyul a szájüregi de novo plakk-képződés megakadályozásában is. Mint arról egy klinikai vizsgálatot követően beszámoltak, a hatóanyag-kombináció alkalmazása szignifikánsan redukálta a de novo plakk-képződést, mind a placebokezeléssel összevetve, mind pedig az önmagában alkalmazott cetilpiridínium-kloridos kezeléssel összehasonlítva (2). Ez utóbbi megállapításnak jelentős szerepe lehet a mindennapi fogorvosi, szájsebészeti gyakorlatban is. A benzidamin+cetilpiridínium-klorid kombinációs kezeléshez valamennyi olyan esetben lehet fordulni, ha a (fog)orvosi beavatkozásokat (pl. foghúzás) megelőzően vagy követően a bakteriális plakk-képződés megakadályozása/visszaszorítása a cél (1, 2).

A gyógyszerformák közötti választás szempontjai

Benzidamint és cetilpiridínium-kloridot tartalmazó, lokálisan alkalmazandó, vény nélkül kapható gyógyszerszopogatótabletta és oldatos spray formájában is forgalomban van. Mindkét gyógyszerformájú készítmény 6 év feletti gyermekeknél, serdülőknél és felnőtteknél alkalmazható (1, 3).

Míg a cetilpiridínium-klorid – mint kvaterner ammóniumsó − nem szívódik fel a nyálkahártyán keresztül, addig a benzidamin igen, noha az a szisztémás hatások előidézéséhez meglehetősen alacsony koncentrációban van csak jelen a szisztémás keringésben. A szopogatótabletta hatóanyagainak lassú kioldódása a benzidamin magasabb mértékű szisztémás keringésbe kerüléséhez vezet, míg a spray használata gyors és egyszerű alkalmazást tesz lehetővé (1).

A készítmények cukrot nem tartalmaznak, azokat cukorbetegek is alkalmazhatják.

A hatáscsökkenés elkerülése érdekében a gyógyszereket nem ajánlott közvetlenül étkezést megelőzően, fogmosást közvetlenül megelőzően vagy követően vagy tejjel együtt alkalmazni (1, 3).

 

IRODALOM

1. www.ogyei.gov.hu; 2019. júl. 2.

2. Herrera D, Santos S, Ferrús J, Barbieri G, Trombelli L, Sanz M. Efficacy of a 0.15% benzydamine hydrochloride and 0.05% cetylpyridinium chloride mouth rinse on 4-day de novo plaque formation. J Clin Periodontol. 2005;32:595−603.

Dr. Budai Lívia PhD. , szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

(x)
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés