Gyógyítás
Arcpír és nyelőcsőrák

Az első hallásra talán meglepőnek tűnő következtetés kulcsa az aldehid-dehidrogenáz-2 (ALDH2) enzim, azaz pontosabban annak hiánya. ALDH2-deficiencia esetén az arc már viszonylag kevés alkoholos ital elfogyasztása után kipirul, melyet hányinger és szapora szívdobogás is kísérhet, miközben normális enzimműködés mellett nem észlelhetők hasonló tünetek. Amerikai és japán kutatók most azzal a szándékkal adták közre ezzel kapcsolatos tapasztalataikat a PLoS Medicine című lapban, hogy az eddigieknél nyomatékosabban felhívják a figyelmet a veleszületett enzimhiány és a nyelőcsőrák közötti kapcsolatra.
A cikk kiemeli, hogy miközben a klinikusok előtt nem ismeretlen, hogy az ALDH2-deficiens egyének milyen külső tünetekkel reagálnak az alkoholhatásra, kevesen tudják, hogy ugyanezen enzimhiányos betegeknél az átlagosnál jóval nagyobb a nyelőcsőrák (ezen belül is elsősorban a laphámrák) kialakulásának kockázata.
Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy az arc alkohol okozta kipirulása az ALDH2-hiány egyszerű biomarkerének is tekinthető, hiszen elegendő, ha az orvos rákérdez arra, hogy betege milyen tüneteket észlel magán egy-egy pohár ital felhajtása után. Amennyiben a kérdések alapján felmerül az enzimhiány gyanúja, úgy a beteget célszerű rábírni az alkohol lehetőség szerinti kerülésére, sőt a különösképpen veszélyeztetettek számára fel lehet ajánlani az endoszkópos nyelőcsőrákszűrés lehetőségét is.
Tekintettel arra, hogy jelenleg világszerte 540 millióra tehető az ALDH2-hiányban szenvedők száma, az alkoholhatás okozta nyelőcsőrák incidenciájának mégoly csekély csökkentése is sokak életét mentheti meg.
Dr. Simonfalvi Ildikó