hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Államosítás: mit nyernek/vesztenek az egyes kórházak? (3. rész)

Több helyen kórházi osztályok szűnnek meg, máshol viszont új kórházi részlegek jönnek létre és fejlesztések kezdődnek azáltal, hogy a  parlament hétfői döntése értelmében május 1-jével hetven egészségügyi intézményt vesz át az állam az önkormányzatoktól - derül ki az MTI körkérdésére adott intézményvezetői, polgármesteri válaszokból.

Nógrád megyében a pásztói Margit kórház 20 aktív belgyógyászati ággyal működik, ezek júliustól megszűnnek - mondta Boczek Tibor igazgató, jelezve: a tulajdonba vétel májustól, a struktúraváltás júliustól történik meg. Bíznak abban, hogy megmarad az egynapos sebészet, a krónikus és a járóbeteg-ellátás, a mozgásszervi rehabilitáció; utóbbi lenne a fő profil, ebben a kórház vezető szerepet látna el a régióban.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből Jakó Ildikó, az Észak-Magyarországi Térségi Egészségszervezési Központ (TESZK) igazgatója annyit közölt: "a struktúraátalakítás hangsúlyozott vezérelve, hogy mindenki a betegségének megfelelő, azonos szintű és minőségű egészségügyi ellátáshoz jusson hozzá, a legnagyobb betegbiztonság mellett".

Bács-Kiskun megyében a bajai, a kalocsai, a kiskunhalasi és a kiskunfélegyházi kórház kerül május 1-jével állami kézbe. Lengyel János, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Kht. orvos igazgatója elmondta: a kórház teljes aktív struktúrája megmarad, de a "szemészeti és a bőrgyógyászati osztály az eddigi szinten nem működik egynaposként". Ismereteik szerint maximum 40 ágy szűnik meg. Itt két pályázat van megvalósítás alatt: egy 50 milliós a koraszülöttek intenzív ellátásának technikai feltételeit javítja, míg egy 3,2 milliárd forintos a műtő, az újszülöttrészleg, az intenzív osztály, a csecsemő- és gyermekosztály teljes átalakítását, informatikai ellátását biztosítja. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgató főorvosa azt közölte: a szemészeti osztály működési rendje átalakul, de a beavatkozások száma változatlan marad. Jelenleg folyik itt egy beruházás, egy másik az elbírálásnál tart, míg a fűtéskorszerűsítését támogató pályázat szerződéskötés előtt áll. A kórházban elbocsátást nem terveznek.

Heves megyét az ellátási régiók kialakításával kettévágták, a Gyöngyösről nyugatra eső ellátási terület nem tartozik a jövőben az egri Markhot Ferenc Kórházhoz - közölte Fűtő László, az intézmény vezetője, jelezve: miközben egyes szakterületeken szűkül az ellátási körzet, más szakmákban az ózdi és a mezőkövesdi kistérség is az intézmény illetékességébe tartozik. Így összességében elmondható, hogy a kórház szakmai struktúrája, ágyszáma nem változik. Kiemelte: a legnagyobb megoldatlan probléma az aktív tüdőgyógyászati betegek ellátása; őket eddig a Mátrai Állami Gyógyintézet kezelte, most viszont Edelényt és a Miskolci Semmelweis Kórházat jelölték ki e feladat ellátására.

Hatvan polgármestere, Szabó Zsolt (Fidesz) közölte: az Albert Schweitzer Kórházban nem leépítés, hanem fejlesztés várható. A baleseti sebészetet illetően új műtőblokk épül és a szülészet-nőgyógyászat esetében is bővül a kapacitás. Félmilliárdos beruházással új rehabilitációs járóbeteg-ellátó részleg épül, és felújítanák a főépületet is.

Jász-Nagykun-Szolnok megyét illetően a mezőtúri kórházban a 91 aktív gyógyászati ellátást biztosító ágy mintegy fele megmaradna - mondta Herczeg Zsolt (Fidesz) polgármester. Információi szerint a szülészet és a nőgyógyászat 15-15, a belgyógyászat 20 aktív ággyal működne tovább. Megszűnne a sebészeti osztály, illetve egynapos sebészetté alakulna át, és a sürgősségi betegellátást beleolvasztanák. A karcagi Kátai kórház jövőjét Dobos László (Fidesz-KDNP) polgármester szerint a tulajdonosváltás nem befolyásolja, miután itt már a múlt év végén megkezdődtek a felújítási munkák; a projekt másfél milliárd forintból valósul meg.

A Hajdú-Bihar megyei, berettyóújfalui Tisza István Kórházban 38 aktív ágy szűnik meg, de a remények szerint 25-tel bővül a krónikus ágyak száma - közölte Pete László orvos igazgató. Az urológiai és a szemészeti osztályon 32 aktív ágy szűnik meg, de megmarad az egynapos sebészet és az ambuláns gondozás. A fül-orr-gégészet 16 aktív ágyából 10 marad, s bár a tüdőosztály 20 aktív ágya is megszűnik, a gasztroenterológia ugyanennyi aktív ággyal nő. Itt egy kétmilliárd forintos beruházás zajlik uniós támogatással, az új technikai tömböt a jövő év elején adják át.

Békés megyét tekintve: az orosházi kórház aktív betegellátó egység marad, itt struktúraváltás még nem történik - mondta Kalmár Mihály főigazgató, hozzátéve: a rendszer átalakítása júliusra tehető. Becsei László, a békéscsabai Réthy Pál kórház főigazgató főorvosa elmondta: az átadás-átvétel után megkezdődik az engedélyezett szakágak ellenőrzése, újraminősítése és újraengedélyeztetése, amelyet az ÁNTSZ folytat le. Az alkalmazotti létszám csökkentéséről nincs szó.

Csongrád megyében csak a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházat érinti a május 1-jével esedékes változás. Az előzetes egyeztetések szerint egyetlen osztályt sem zárnak be, sőt egyes szakterületeken - például gyermekgyógyászat - az ellátási terület mérete növekedhet is - mondta Kallai Árpád főigazgató, hozzátéve: a fekvőbeteg-ellátó struktúra nem módosul, az ágyszámban nem várnak változást, s minden dolgozót továbbfoglalkoztatnak. A kórházban jelentős fejlesztések, beruházások valósultak meg, illetve vannak folyamatban, jelenleg mintegy 900 millió forint értékben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink