hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Áldás vagy átok a genomszerkesztett élelmiszer?

A legújabb eljárások során a kutatók nem módosítják, csak megszerkesztik az adott növény genomját, ezzel pedig ellenállóbbá, bőven termőbbé vagy tartósabbá tehetik, közli a Qubit.

Egy amerikai biotechnikai cég, a Calyxt a szójaolaj tulajdonságait próbálja megváltoztatni, az így nyert termék pedig – legalábbis a kutatók reményei szerint – ugyanolyan egészséges lesz, mint az olívaolaj, viszont annak csak töredékébe fog kerülni. 2019-től ráadásul anélkül használhatják a szuperolajat a különböző termékekhez, hogy a gyártóknak ezt fel kellene tüntetniük a csomagoláson, a GMO-val szemben ugyanis a genomszerkesztéssel létrehozott összetevőket nem kötelesek kiemelni.

Miközben a génkutatók azzal érvelnek, hogy a „genetikai olló” használatával mindössze ki-be kapcsolgatják a növény egyes tulajdonságait, így például dupla annyi vagy erősebb ízű termés meghozatalát kényszerítik ki belőle, a fogyasztóvédelmi szervezetek egyre nyugtalanabbak. Amellett, hogy a technika is egyre gyorsabban terjed, az CRISPR és társai azért is népszerűek a biomechanikai fejlesztők között, mert az amerikai Földművelésügyi Minisztérium rendelkezése értelmében nem kell azokat a szigorú engedélyeztetési eljárásokat végigvinni velük, amelyek a GMO fejlesztésekre vonatkoznak. A minisztérium kritériumai egyszerűek: mindaddig, míg csak a meglévő génkészlettel dolgoznak, és nem ültetnek be géneket egy másik organizmusból, úgy tekintik, hogy a változások idővel a hétköznapi nemesítési eljárás következtében is megtörténtek volna. Az eddigi genetikai beavatkozások leginkább ezeken a technikákon alapultak, de ez drágább és időigényesebb is, mint a genomszerkesztés alkalmazása.

A technika gyors fejlődésére a törvényhozás sem készült fel: miközben egymás után születnek az olyan újdonságok, mint a betegségeknek ellenálló kakaó (amelynek köszönhetően mégsem kerül majd veszélybe a világ csokoládéellátása), a banánpusztító gombának ellenálló Cavendish, vagyis a mindannyiunk által ismert banán, vagy akár a kevésbé sérülékeny gomba, egyre többen gondolják úgy, hogy nem a technika veszélytelen, hanem a szabályozás elavult.

A teljes cikk

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink