hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A génszerkesztés újabb lehetőségei

Egyre mélyebben megismerjük a génszerkesztő eszközként is használt CRISPR/Cas rendszerek működését és felhasználhatóságát: a Nature Microbiology tanulmánya arról számol be, hogy a gazdasejt endonukleázai is részt vesznek a baktériumok immunrendszerének érésében, míg az eLife közleménye a génszabályozó régiók részletes megismerésének lehetőségét demonstrálja.

A University of Freiburg genetikusai azonosítottak egy enzimet, egy speciális nukleázt, ami a vizsgált cyanobaktérium génszabályozásának működésében és vírusok elleni védekező rendszerében (CRISPR/Cas) egyaránt közreműködik. Mint Juliane Behler és munkatársai kifejtik (The host-encoded RNase E endonuclease as the crRNA maturation enzyme in a CRISPR–Cas subtype III-Bv system; Nature Microbiology), a vírusok elleni védekezést szolgáló, természetes CRISPR/Cas rendszerek megtalálhatók a legtöbb baktériumban és archeában, továbbá a növényi kloroplasztokban is. A rendszer része egy molekuláris olló – nukleáz –, ami feldarabolja a támadó vírus örökítő anyagát. A mikroba immunrendszerének tartható CRISPR/Cas rendszerek horizontális transzfer révén gyorsan cserélődnek a különböző baktériumok között, és gyakran automatikusan működnek: nem függnek a gazdasejt egyéb fehérjéitől. (Kivétel ez alól pl. a génszerkesztésben is használt CRISPR/Cas9 rendszer, ami a gazdasejt nukleázát alkalmazza olló gyanánt.)

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_yacobchuk'>yacobchuk / 123RF Stock fotó</a>

A freiburgi genetikusok most azt demonstrálták, hogy a cyanobaktérium ugyanazt a nukleázt használja saját génexpressziójának szabályozása során, mint ami a vírusok elleni védekezés során használ rendszer érésében is közreműködik. A szerzők szerint a CRISPR/Cas rendszerek és a gazdasejt celluláris mechanizmusai közötti interakció felfedezése azt jelenti, hogy a génszerkesztés során nagyobb – és más – potenciállal bírnak ezek az eszközök, mint eddig gondoltuk.

Az eLife közleménye – CRISPR/Cas9 and active genetics-based trans-species replacement of the endogenous Drosophila kni-L2 CRM reveals unexpected complexity – azt mutatja be, hogyan használható a CRISPR/Cas9 rendszer génszabályozó régiók mélyebb struktúrájának megértésére. Xiang-Ru Shannon Xu és munkatársai (University of California San Diego, University of Göttingen) gyümölcslegyek fejlődését tanulmányozva a szárny egy erének kifejlődését irányító gén regulátoros modulját változtatták meg CRISPR/Cas9-cel: egy sorozat célzott léziót hoztak létre, majd megnézték, az adott DNS-szakasz hiánya hogyan befolyásolja az ér fejlődését térben és időben.

A kutatók a továbbiakban a CRISPR/Cas9 használatával kicserélték a regulátoros modulból és az általa szabályozott génből álló egységet a gyümölcslégy különböző rokonainak ortológ szekvenciáira (célzott gén-inzerció/targeted gene insertion: transzgenezis. Az így kapott könnyen értékelhető fenotípus: a gyümölcslegyek szárnyvénái az adott rokon szárnyvéna-lefutását utánozták. Mint a kutatók kifejtik: ezzel a módszerrel tanulmányozhatóvá vált, hogyan evolválódtak a gén–szabályozó modul egységek a különböző fajokban.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink