hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Akit államosítottak, kirúgják, akit nem, csak a nyugdíját veszti

Nem múlik el nap, hogy ne tűnne elő valami újabb értelmetlen feszültség a közalkalmozotti kényszenyugdíjazás eszméjének következményei közül.

Az önkormányzatok által fenntartott intézményekben, így például az egészségügyi alapellátásban vagy az önkormányzati járóbeteg-szakellátó intézményekben dolgozókat nem érinti a kötelező nyugdíjazás rendszere. Az egészségügyért felelős államtitkárság erről szóló közleménye a kormány honlapján olvasható. Ebben azt írják, hogy a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló kormányhatározat az abban foglalt feladatok végrehajtásáért felelősként az érintett minisztereket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt nevezi meg. A kormányhatározat tehát nem állapít meg semmilyen feladatot a nem miniszter által vezetett (irányított vagy felügyelt) intézményekre nézve.

Ebből következően a helyi önkormányzatok által fenntartott intézmények, továbbá a helyi önkormányzati hivatal vagy polgármesteri hivatal jogviszonyaira, így az általuk foglalkoztatott közalkalmazottakra, valamint a helyi önkormányzati feladatok ellátására kötött megbízási vagy vállalkozási szerződés alapján foglalkoztatottakra a kormányhatározatban foglaltakat nem kell alkalmazni - fejtették ki.

A kormányhatározat alapján tehát ezen intézmények esetében - így például az egészségügyi alapellátást vagy az önkormányzati intézményekben nyújtott járóbeteg-szakellátást érintően - nem lesznek központi intézkedések. Ugyanakkor megjegyezték, hogy "a kormányhatározatban foglalt célok érvényesítésének" e költségvetési szervek közalkalmazottai esetében sincs jogi akadálya. Ugyanis - mint írták - a munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt felmentéssel jelenleg is megszüntetheti, ha a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül.

***

A közlemény arra már nem tér ki, hogy az önkormányzati intézményeknél maradt korhatáron túli közalkalmazottakra ugyan  a kényszernyugdíjazás nem, de a nyugdíj és a bér együttfolyosításának tilalma vonatkozik (ezt mondja  a törvény). Ők április 30-ig kötelesek bejelenteni a nyudíjfolyósítónak, hogy munkában akarnak maradni, s akkor a járandóságukat július elsejétől szüneteltetik.

Bár az önkormányzatoknál maradt egészségügyiek így elkerülik az esetleges továbbdolgozásuk megalázó kérvényezését, ennek még súlyosan megfizethetik az árát. Mivel az esetükben  Orbán Viktor nem bólint rá arra, hogy szükség van rájuk az  egészségügyben, kérdéses, hogy kitől kapják majd meg azt a nyugdíjpótló fizetésemelést, amit a kormányfő maga ígért a járadákuktól megfosztott nélkülözhetetlenek. A fenti közlemény szerint a szaktárca nem törekszik különösebben arra, hogy ügyüket a magáévá tegye.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink