hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Ajándék másodperc szilveszterkor

Szökőmásodperccel indítunk jövőre: a 2009-es év legelső órája 3601 másodpercig fog tartani - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálján.

Szilveszter éjszakáján ismét részesei lehetünk a legutóbb 3 éve bekövetkezett  eseménynek, mely abból áll, hogy egy extra másodpercet iktatunk be időszámításunkba. Ez tulajdonképpen olyan, mintha 1 másodpercre megállítanánk minden órát. A szökőmásodpercet londoni idő (koordinált világidő) szerint éjfélkor toldják be. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2008. december 31-én 23 óra 59 perc 59 másodperc után még nem éjfél következik, hanem 23 óra 59 perc 60 másodperc. Csak az ezt követő másodpercben kezdődik majd a koordinált világidő szerinti 2009-es esztendő, ekkor lesz január 1-je 0 óra 0 perc 0 másodperc. A szökőmásodpercet az egész Földön ugyanakkor iktatják be, így a tőlünk nyugatra fekvő időzónákban élőknek figyelniük kell, nehogy 1 másodperccel korábban búcsúztassák az óévet és köszöntsék az újat. Nem biztos (bár nem is elképzelhetetlen), hogy az ünnepségeken a visszaszámlálás alkalmával erre tekintettel lesznek. Itthon a nevezetes pillanatban már 2009. január 1-jét írjuk, s időmérőink hajnali 1 órát mutat majd.

Miért van szükség erre a léptetésre? Azért, hogy mindennapi életben használatos időnk szinkronban legyen a Föld tengely körüli forgásával, illetve a napszakok tényleges változásával. Igaz, hogy időrendszerünk kisebb egységeit (óra, perc, másodperc) annak idején a nap törtrészeiként határozták meg, de a Föld forgásának lassulása miatt a nap egyre hosszabb lesz, így többek között az eredetileg a közepes nap 86 400-ad részeként definiált másodperc is „nyúlik”. Ezért ma már a másodpercet nem csillagászati, hanem atomfizikai alapon határozzák meg.

 

Forrás: hirek.csillagaszat.hu

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés