hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Agyszövetet tartottak életben

A japán Riken biotechnológiai intézet kutatóinak 25 napig sikerült életben tartaniuk az egerekből kioperált agyszövetet, számol be a Qubit.

A Nobutosi Ota japán sejtbiológus vezette kutatók szerint az általuk kidolgozott technológiát a farmakológiai kutatásokon túl hosszabb távon akár a mesterséges szervnövesztésben is lehet majd hasznosítani. Az egéragy-szeleteket egy speciális tartályban tárolták, amelyet úgy képeztek ki, hogy a bennük  elhelyezett szövetek se elsüllyedni, se kiszáradni ne tudjanak. 

Az élő szövetek hosszabb távon való életben, vagyis működőképes állapotban tartása során a megfelelő hidratálás jelenti az egyik legnagyobb kihívást: a szöveteknek kifejezetten kényes a vízháztartásuk. A japán kutatók a problémát egy olyan folyadék-mikroadagoló edénykével oldották meg, amely folyamatosan keringeti a sejteknek tápanyagul szolgáló molekulákkal dúsított izotóniás oldatot. A szövetet az edénykén belül egy félig áteresztő hártyára helyezték el, amelyen keresztül a tápfolyadék a sejtbe, a sejtek által termelt és fel nem használt anyagcsere-végtermék pedig az edénybe jut.

Az Analytical Sciencesben publikáló kutatók az eredményeiktől azt várják, hogy az általuk létrehozott rendszerrel gyógyszerek egész generációját tesztelik majd a jövőben. Ha beválik, módszerük a jelenlegi eljárásoknál alkalmasabb lehet a kísérleti gyógyszerek élő sejteken és szöveteken való tesztelésére. A jelenlegi módszerekkel ugyanis legfeljebb néhány napig tudják életben tartani a gyógyszerkísérletekben is használt élő szöveteket, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink