hirdetés
2024. június. 22., szombat - Paulina.
hirdetés

Agyhullámos altató gyógyszerek nélkül

A GyártásTrend szerint az amerikai MIT az Elemind nevű céggel közösen kifejlesztett egy eszközt, amely gyógyszermentes alvási megoldást kínál.

A gyógyászati segédeszköznek nem minősülő, fejre illeszthető eszköz nyáron kerül forgalomba az USA-ban, és az ára 349 dollár (126 ezer forint).

A piacon ma kapható legtöbb alvást segítő viselhető eszköz csak nyomokban követi a felhasználó alvási viselkedését, de kevéssé teszi lehetővé, hogy ténylegesen irányíthassa az alvást. A sokkal népszerűbb altatók ugyanakkor nem képesek valós időben szabályozni az alvást, és gyakran mellékhatásokkal járnak együtt.

A készülék gyógyszermentesen, neuromodulációval befolyásolja az agyhullámokat, az éber mintázatokról a mélyebb alvás mintázatai felé terelve a pácienst. Tervezői szerint lényegében aktiválja az agyban lévő "zajszűrő" üzemmódot. Az eszköz másik erőssége, hogy – szintén agyhullámok segítségével – képes információkat gyűjteni az alvásunkról. Az adatokat okostelefonon keresztül értelmezhetjük, a felhasználók az Elemind alkalmazásán keresztül férnek hozzá információkhoz. Egy klinikai kísérlet során a fejpánt a résztvevők 76 százalékának segített gyorsan elaludni. A résztvevők átlagosan 48 százalékkal gyorsabban elaludtak, egyes esetekben pedig az arány elérte a 74 százalékot.

Az okostelefonos alkalmazás fejlett adatokat szolgáltat az alvásról, például az alvás általános teljesítményéről, időtartamáról, hatékonyságáról, az elalváshoz szükséges időről, az egyes alvási szakaszokban eltöltött időről és az éjszakai mozgásról is. A vállalat egy mesterséges intelligenciával működő Sleep Tailor-t is fejleszt, hogy az adatok és a felhasználói visszajelzések elemzésével hatékonyabbá tegye az eszközt, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!