hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Adósságcsapdában a kórházak

További intézkedésekre van szükség a kórházi adósság újratermelődésének lassításához, hiszen az egészségügy átalakításával a hatékonyságot javító eredmények túlnyomó része csak 2012-ben várható.

Negyedévente mintegy 10 milliárd forinttal nő a kórházak adóssága, és noha az intézményi tartozásokat minden évben konszolidálja valamelyest az állam, az adósságállomány évről évre újratermelődik – írja a Népszava. Az egészségügyi államtitkárság negyedévente nyilvánosságra hozza a háromhavonta 163 intézmény körében végzett, az intézmények gazdasági helyzetét feltérképező felmérésének adatait. Ezekből kitűnik, hogy míg tavaly a második negyedév végére 36,5 milliárd forint volt a lejárt adósságállomány, három hónappal később már 47,5 milliárd.

A szaktárca szerint további intézkedésekre van szükség az újratermelődés lassításához, hiszen a rendszer Semmelweis Tervhez kötődő átalakításával "a hatékonyságot javító eredmények túlnyomó része majd 2012-ben várható". Hogy szükséges az átalakítás, az idei adatok alapján is bebizonyosodott, hiszen az első negyedév végén 41,8 milliárd volt a kórházak határidőn túli kötelezettsége, míg a teljes kötelezettség mintegy 116,9 milliárd forint. Ugyanezen adatok pedig a második negyedév végére már 45,1 és 127,7 milliárd forintra duzzadtak, a kórházszövetség számításai szerint pedig év végére akár 60 milliárd forint is lehet a lejárt kórházi számlák végösszege.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink