hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Nőtt a kórházak adóssága

Ketyeg az adósságbomba: az első negyedévi adatokhoz képest 9 százalékkal nőtt a fekvőbetegeket ellátó intézmények adóssága. A lejárt tartozások a II. negyedév végére már meghaladták a 45 milliárd forintot.

Úgy tűnik, jól becsülték az ágazati szakemberek: lejárt tartozásaik összege a tőlük származó és most összesített adatok után jelenleg már meghaladja a 45 milliárd forintot.

A szaktárca egészségügyi államtitkársága késve, de közzétette az intézmények adósságáról szóló legfrissebb felmérés eredményeit. Adataik szerint a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók kötelezettségállománya a március 31-i 116,9 mrd Ft-hoz képest 10,8 mrd Ft-tal, 9 százalékkal emelkedett, így jelenleg összesen 127,7 mrd Ft.

A határidőn túli kötelezettség 2011. I. negyedév végén 41,8 mrd Ft volt, mely a II. negyedév végére 3,3 mrd Ft-tal 45,1 mrd Ft-ra emelkedett. Az összes szakellátót (járó-fekvő) – melyek adatot szolgáltattak – figyelembe véve, az összes kötelezettség 121,9 mrd Ft-ról 137, 9 mrd Ft-ra emelkedett, ami 13 százalékos emelkedést jelent.

 

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: NEFMI - Egészségügyért Felelős Államtitkárság)
hirdetés

Könyveink