hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A vegetariánus étrend haszna 2-es típusú diabetesben

A növényi alapú táplálkozásra való áttérés egyszerre javíthat a 2-es típusú cukorbeteg állapotán és a kardiovaszkuláris kockázaton, írja az OTSZ Online.

A Clinical Nutrition 2018. június 13-ai számában online megjelent tanulmány szerint a vegán és a vegetariánus étrendek segítenek abban, hogy a középkorú, túlsúlyos, 2-es típusú diabetesben szenvedő, gyógyszeres kezelés alatt álló betegeknél csökkenjenek a HbA1c- és a koleszterinszintek, és ezzel javuljanak a kardiometabolikus kockázati faktorok.

Dr. Cara Schrager elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy a csökkenés mértéke alapján a betegeknek – még az antidiabetikus kezelések megkezdése előtt – el kellene gondolkodniuk az elsősorban zöldségekre, gyümölcsökre, teljes magokra alapozott táplálkozásra való áttérésen.

A vegetariánus étrend egyéb kedvező hatásokat is eredményezett: különbözött a vegetariánus és a nem vegetariánus táplálékon lévő betegek az éhomi vércukorértéke 0,56 mmol/l-el (10,08 mg/dl), az LDL-koleszterin-szintja 0,12 mmol/literrel (4,63 mg/dl), a testsúly (2,15 kg-al), a BMI (0,74 kg/m²-rel), és a haskörfogat (2,86 cm-el) csökkent, továbbá a vegatáriánus étrendet követők nem-HDL-koleszterin szintje is valamelyes csökkenést mutatott a nem vegetariánus táplálékon lévő betegek értékeihez képest. Nem észleltek viszont különbséget a vérnyomásban, az éhomi inzulin-, a HDL koleszterin- és az egyéb trigliceridek szintjében sem. A meta-analízisben csak a húsokat és a halakat is nélkülöző (de a tojást és a tejtermékeket tartalmazó) étrendeket tekintették vegetariánusnak.

A táplálkozási szokások megváltoztatásánál is kívánatos a fokozatosság betartása. Célszerű a napi húsadagot fokozatosan (0,22 kg-ról 0,17 kg-ra) csökkenteni, a zöldség és gyümölcs adagját pedig ezzel párhuzamosan növelni. Célszerű heti egy hústalan napot tartani, és az ételek fehérjetartalmát hús helyett tofuval vagy egyéb módon növelni.

A teljes cikk

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink