hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Vega és vegán gyerekek

Az állati eredetű termékeket nem fogyasztó gyermekek növekedése elmarad a vegyes táplálkozású gyermekekétől; számos vitaminnal, ásványi anyaggal és nyomelemmel való ellátottságuk hiányos lehet, közölte a PharmaOnline.

Egyre több (kis)gyermek, kamaszkorú és fiatal felnőtt táplálkozik húsmentesen. A pontos számadatok egyelőre ismeretlenek. A szakemberek úgy vélik, hogy a trend mögött a fiatalok újra való fogékonysága és az állatvédelem előtérbe kerülése is szerepet játszik, írja a lap.

Viszonylag kevés klinikai adat áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a húsok és állati eredetű termékek táplálkozásból való száműzése miként hat a fiatalkorúak testi és szellemi fejlődésére.

Nemrégiben látott napvilágot egy német kutatás (n=364), ami alapján a vegán étrendű, azaz az állati eredetű termékeket, így a tojást és tejtermékeket sem fogyasztó gyermekek 10 százaléka, míg a vegetáriánusok (a húst nem evők, ugyanakkor halat, tojást és tejtermékeket fogyasztók) 6 százaléka korához képest túl kicsi. Mindez a nem optimális tápláltság jele lehet – mondja a vizsgálatot vezető német kutató, Markus Keller.

A vegyes táplálkozású gyermekek körében sem a testmagasság, sem a testsúly tekintetében nem mutatkozik elmaradás, sőt a gyermekek 3 százalékánál túlsúly van jelen.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_timolina'>timolina / 123RF Stock fotó</a>

A szakemberek véleménye alapján a vega vagy vegetáriánus étrend különös odafigyelést igényel a gyermekeknél bizonyos kritikus mikrotápanyagok, így pl. az agy és az idegrendszer fejlődéséhez szükséges B12-vitamin szempontjából.

A Német Táplálkozástudományi Társaság (Deutsche Gesellscahft für Ernährung; DGE) nem javasolja a gyermekek esetében a vegán vagy vegetáriánus táplálkozást. Véleményük alapján az állati eredetű termékeket nélkülöző táplálkozás esetén számos vitaminnal és nyomelemmel való megfelelő ellátottság nem vagy csak nehézkesen biztosítható.

Amellett, hogy szinte folyamatosan szükséges a B12-vitamin szupplementáció, számos aminosavból, a hosszú szénláncú ómega-3-zsírsavakból, a D-vitaminból, a kalciumból, a vasból, a jódból, a szelénből és a cinkből is hiányállapottal küzdhet a gyermek.

„A vegán táplálkozó gyermekek táplálása a fehérje-anyagcserezavaros betegekéhez hasonló”, mondja a Gyermektáplálkozási Kutatóintézet (Forschungsinstitut für Kinderernährung) korábbi vezetője, Mathilde Kersting. Esetükben folyamatosan nyomon kellene követni azt, hogy a kritikus mikrotápanyagokkal való ellátottságuk megfelelő-e.

A gyermekorvosokból álló németországi szakmai szervezet (Berufsverband für Kinder- und Jugendärzte) „kategorikusan” elutasítja a gyermekkori vegán táplálkozást, óva intve a „fatális következményektől és az irreverzibilis károsodásoktól”, ami például súlyos tanulási zavarokban is testet ölthet.

A vegetáriánus étrend, megfelelő odafigyeléssel tartható – mondják a gyermekorvosok, de felhívják a figyelmet a tojás- és tejtermékfogyasztás rendszerességének fontosságára, továbbá rendszeres vaspótlást és évi egy alkalommal történő vérképellenőrzést javasolnak.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink