hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Országjáró körúton Éger István

A tragikus helyzetre nem válasz a zöld szalag és a sztrájk

Az egészségügy tragikus viszonyai leginkább a humánerőforrás hiányában mutatkoznak meg - írja a Somogyi Hírlap Éger István országjáró körútjának első állomásáról szóló beszámolójában.

A mintegy harmincezres orvoskamarai létszámot akár harmadával is növelheti a kötelező tagság júliusi bevezetése Éger István szerint. A következő két hónapban fórumokon készülnek a kibővülő tagságot kiszolgáló szervezeti változásokra. Éger István egészségpolitikai kérdésekről is nyilatkozott, s egyet értve Szócska Miklós államtitkárral az egészségügy helyzetéről úgy fogalmazott: tragikus.

Éger István országjáró körútjának első állomásán Andrásofszky Zsolt, a somogyi alapszervezet elnökének társaságában tartott sajtótájékoztatót, a Kaposi Mór Oktató Kórházban, ahol az intézmény orvosigazgató-helyettese, Varga Csaba sürgősségicentrum-vezető főorvos volt a házigazda.

Az elnök elmondta: a kamarai tagság négy év kihagyás után válik ismét kötelezővé, hasonlóan a többi kamarához, az ügyvédihez vagy állatorvosihoz. Gyógyító tevékenységet a törvény szerint júliustól csak a kamara tagjai folytathatnak majd. Az Éger szerint politikai színezetet sem nélkülöző 2007-es megszüntetésekor 35 ezren voltak, azóta 1,5 ezren kiléptek, 2,5 ezer tagot pedig kizártak, egyebek között nemfizetés miatt. A tagdíjat a hírekkel szemben nem emelik, az továbbra is havi 1700, évi 20 ezer 400 forint lesz. Ez a legkisebb díjak közül való.

Éger István újságírói kérdésre válaszolva mondta: az ágazat tragikus viszonyai leginkább a humánerőforrás hiányában mutatkoznak meg. Az első három probléma szerinte: ember, ember, ember. Orvos, nővér, műtősnő, mentőápoló.

Csodálatos, hogy kórház épül Kaposváron, csak találjanak bele elég orvost, aki gyógyítani fog – érzékeltette a sokat hangoztatott orvoshiány várható következményeit. Ezeket a szakma elöregedésére és az utánpótlásgondokra, a fizetési színvonalra és a rezidensek külföldi munkavállalására vezetik vissza a szakértők.

A Somogyot a Semmelweis-terv elképzeléseivel szemben Pécs és Tolna helyett Veszprémhez és Fejérhez közelítő Pannon-tengelyről Éger információhiányra hivatkozva óvatosan fogalmazott. Annyit mondott, egy fórumon látott már pécsi és Pannon-párti érintettet hajba kapni. Szerinte az egészségügyben a szerkezet nem cél, hanem eszköz. A MOK szerint Magyarországon érdemi célokat kitűző egészségpolitika kellene, aminek az alapelveiben meg kellene állapodni, s megnézni, mibe kerül, és milyen szerkezet kell hozzá. A pénzhiány mindig hatékonyságnövelésben és struktúra-átalakításban csúcsosodik ki, ami önmagában nem elég, fogalmazott Éger István MOK-elnök, aki szerint meg kell érteni, hogy 80 százalékos államadósság mellett nem lehet csodát tenni. Szerinte elfogadható mindez, ha az adott kereteken belül a szakpolitika megteszi a tőle telhetőt az ágazatért.

A teljes cikket a Somogyi Hírlap oldalán olvashatja.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés