hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

A testi és szellemi aktivitás csak együtt hatásos

A mai Alzheimer Világnap alkalmából a betegség megelőzésének lehetőségeit gyűjtötte csokorba a Webbeteg.

A fizikai aktivitás rövid- és hosszú távon is pozitív hatással van a kognitív képességekre, a rendszeres sportnak szerepe van az idegsejtek és az ezek alkotta bonyolult hálózatok egészséges működésének megőrzésébenolvasható a portálon.  A mozgás nem csupán hozzájárul a neurodegeneratív betegségek megelőzéséhez, hanem hosszú távon lassítja az ilyen jellegű negatív folyamatokat. Főként a testi és szellemi aktivitás kombinációja hatásos a demencia megelőzésében, mivel a kettő különböző módon hat az agyra. Őrizzük meg testi és szellemi aktivitásunkat, hogy agyunk mindig nyitott legyen az új információk befogadására. Bár az öröklött tényezőknek és a környezeti hatásoknak is szerepük van abban, hogy ki mennyire tudja megőrizni egészségét idős korára, nem szabad alábecsülni az egészséges életmód szerepét sem.

A demencia elnevezés több különböző betegséget foglal magába, melyek a szellemi teljesítőképesség hanyatlásával és a személyiség változásával járnak együtt. A demenciában szenvedő pácienseknek elsősorban emlékező- és gondolkodási képessége romlik. Nehézséget jelent számukra az új gondolati tartalmak megértése és visszaidézése. Önmagában a feledékenység azonban még nem jelent egyet a demenciával. Egészséges életmóddal, rendszeres mozgással és kiegyensúlyozott étrenddel megelőzhetőek a demencia bizonyos formái, így a vaszkuláris és az alkohol okozta demencia.

(forrás: WEBBeteg)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.