hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A szülők olykor isteni beavatkozásra várnak

Noha klinikai bizonyítékok tömege támasztja alá azt, hogy az extrémen beteg gyermekekben, akikre nagy valószínűséggel csak a halál vár, nem ajánlott fenntartani az intenzív ellátást, a mélyen vallásos szülők egy része mégis ragaszkodik ehhez, mert abban bíznak, hogy csoda fog történni – ezt mutatta ki egy kis vizsgálat.

Noha sok olyan családnak nyújt támaszt a vallás, akiknek súlyosan beteg hozzátartozójuk van, a kutatók azt mutatták ki, hogy az isteni beavatkozásba vetett remény egyre gyakrabban vezet ahhoz, hogy agresszíven kezelik azokat a súlyosan beteg gyerekeket, akiknek ez nem érdekük. A szerzők szerint újra kell értékelni az ilyen esetek etikai és jogi vonatkozásait – ezt a véleményüket a Journal of Medical Ethics augusztus 14-i online számában fejtették ki.

A kutatást intenzív osztályos orvosok egy csoportja és egy kórházi lelkész végezték: 203 olyan esetet tekintettek át, amelyben a szülőknek gyermekük kezelésének megszakításáról – vagyis életéről vagy haláláról – kellett dönteniük.

Az esetek túlnyomó többségében, 186 gyermeknél az orvosok és a szülők egyetértettek abban, hogy be kell fejezni az agresszív kezelést, amely úgyis hatástalan lesz.

Volt azonban 17 olyan eset, amikor hosszú vita alakult ki a szülők és az orvosok között arról, hogy mi lenne a gyermeknek a legmegfelelőbb kezelés. Bár az orvosok – szakmai érvek alapján – az intenzív ellátás megszüntetése mellett voltak, a szülők ragaszkodtak az agresszív kezelés folytatásához.

Ezeknek az eseteknek a 65 százalékában (11 gyermeknél) a szülők nyíltan beszámoltak mély vallásosságukról és arról, hogy azért ragaszkodnak az intenzív kezelés folytatásához, mert isteni beavatkozásra, csodálatos gyógyulásra várnak. A vallásos szülők között voltak keresztény fundamentalisták, mohamedánok, zsidók és római katolikusok. Ezek a szülők úgy gondolták, hogy az orvosok tévednek és túlságosan pesszimisták.

Öt ilyen eset úgy oldódott meg, hogy a szülők a kórházon kívül találkoztak vallási vezetőjükkel, aki rávette őket az orvosok álláspontjának elfogadására. Egy hatodik esetben mindaddig fenn kellett tartani az intenzív kezelést, amíg jogi úton nem intéződött el a kérdés.

A maradék öt esetben nem tudtak megegyezni az orvosok és a szülők, s ezért fenntartották a gyermekek intenzív ellátását. E gyermekek közük négy végül meghalt, egy életben maradt, azonban súlyos neurológiai károsodásokat szenvedett el.

Abban a hat esetben, amelyekben a szülők nem vallási megfontolásból kívánták kezdetben fenntartani az intenzív ellátást, végül valamennyien elfogadták az orvosok véleményét. E gyermekek közül öt meghalt, egy pedig súlyos agykárosodással élt tovább.

Dr. Andy Petros, a londoni Great Ormond Street Hospital for Children neonatológiai és pediátriai intenzív orvosa szerint nem helyes, ha olyan gyermekeknél, akik koruknál fogva nem lehetnek vallásosak, vallási megfontolások döntenek a kezelésről. Számos reménytelen esetben a hiábavaló intenzív ellátás egyszerűen embertelenség – olvasható az MSN-en.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MSN Health)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés