hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A szülés-születés minőségének jelentősége

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Perinatális Szaktanácsadói Képzésének oktatói és hallgatói idén is figyelemfelkeltő programot szerveztek.

Az Úton... séta a szülés, születés minőségéért című programot idén harmadik alkalommal szervezik meg. A rendezők célja felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire messzire nyúló jelentősége lehet annak, hogy egy szülés milyen élmény az édesanya, a baba és a család számára, a "SzüléSzületéS" minősége legalább olyan fontos, mint annak közvetlen eredménye, derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

A szakemberek az un. optimális anya-baba szülészeti ellátás 10 kritériumát hirdetik, melyet a Nemzetközi AnyaBaba Szülészeti Ellátásért Szervezet (International MotherBaby Childbirth Organisation, IMBCO) állított össze. Az optimális AnyaBaba Szülészeti ellátást biztosító szervezet olyan kidolgozott, írásba foglalt irányelvekkel rendelkezik, amelyeket képzéseiben és gyakorlatában megvalósít: 

1. Lépés: Minden nőt tisztelettel és méltósággal kezel

2. Lépés: Ismeri és általánosan alkalmazza azt a bábai szakmai tudást és azon készségeket, amelyek a várandósság, a szülés, a szoptatás és gyermekágyas időszak normál élettani folyamatait legoptimálisabban támogatják.

3. Lépés: Tájékoztatja az anyát a vajúdás és szülés alatti folyamatos támogatás előnyeiről, valamint biztosítja, hogy a szülő nő által választott személyek ebben a támogatásban részesíthessék is őt.

4. Lépés: A fájdalom csillapítására és enyhítésére a szülő nőnek nem-gyógyszeres módszereket és kényelmi szolgáltatásokat ajánl, miközben ismerteti vele ezek hasznát a normális szülés megkönnyítésére.

 5. Lépés: Olyan gyakorlatot folytat, amely tudományos bizonyítékokon alapul, és amelynek jótékony hatása beigazolódott.

6. Lépés: Elkerüli a potenciálisan káros gyakorlatokat és eljárásokat.

 7. Lépés: Olyan intézkedéseket vezet be, amelyek hozzájárulnak az egészséges jólléthez, valamint megelőzik a betegségeket és a váratlan veszélyhelyzeteket.

8. Lépés: Hozzáférést biztosít a bizonyítékokon alapuló szakszerű sürgősségi ellátáshoz.

9. Lépés: Biztosítja a kapcsolódó anya- és gyermek-egészségügyi ellátás széles spektrumát – együttműködve magánszemélyekkel, intézményekkel és szervezetekkel.

10. Lépés: Törekszik a sikeres szoptatás 10 lépésének megvalósítására, vagyis betartja a „Bababarát Kórház” kezdeményezés alapelveit.

A baba-barátság pontjai közül kiemelt jelentőségű például, hogy az újszülötteket születésük után azonnal bőrkontaktusba helyezik az édesanyjukkal legalább egy óra időtartamra és bátorítják az anyákat, hogy figyeljék kisbabájuk jelzéseit, mikor áll készen a szopásra, valamnit ha szükséges, segítséget nyújtanak. Általános gyakorlat továbbá az anya és az újszülött együttes elhelyezése a nap 24 órájában.

További részleteket az Affektív Pszichológia Tanszék honlapján talál. 

 

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés