A szamócában található pelargonidin segíthet az Alzheimer-kór prevenciójában
A Chicago székhelyű Rush University Medical Center kutatói a Journal of Alzheimer’s Disease folyóiratban megjelent cikkükben arról számolnak be, hogy a bogyós gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben a szamócában (eperben) található pelargonidin fogyasztása és az agyban kialakuló tau-kötegek alacsonyabb száma összefüggést mutat.
A pelargonidin egy gyulladásgátló hatású vegyület, amely a citokinképződés csökkentése révén fejti ki hatását. A kutatók erre az eredményre egy csaknem 25 éves, táplálkozási adatokat is tartalmazó adatbázis elemzésével bukkantak, amelybe 575 Alzheimer-kóros beteg adatait vitték fel. A betegek kognitív funkcióit évente mérték öt területen, és az eperfogyasztás hatása akkor mutatta a legnagyobb hatást, ha demencia még nem alakult ki, vagy csak enyhe fokú volt. Az APOE4 státusz (120 beteg) azonban felülírhatja a szamóca kedvező hatását, mert az APOE4 génnel rendelkező betegek esetében az asszociáció mértéke jóval kisebb volt.