hirdetés
2021. szeptember. 25., szombat - Eufrozina, Kende.
hirdetés

A rövid időtartamú dabigatran és rivaroxaban kezelés biztonságossága pitvarfibrilláció vagy flutter miatt végzett egyenáramú kardioverzió során

A perzisztens pitvarfibrilláció vagy flutter miatt végzett egyenáramú kardioverzió (DCCV) a tromboembóliás (TE) szövődmények emelkedett kockázatával társul. Az irányelvek a beavatkozás előtt 3-4 hetes, azt követően 4 hetes warfarin kezelést javasolnak a TE szövődmények kivédésére. Az új antikoagulánsokat ebben a tekintetben eddig még nem vizsgálták, ezért a szerzők egy retrospektív kohorsz vizsgálatot végeztek a rövid időtartamú dabigatran és rivaroxaban kezelés biztonságosságának felmérésére pitvarfibrilláció vagy flutter miatt végzett DCCV során. Az elemzett betegpopulációban nem jelentkezett TE szövődmény, ezért elmondható, hogy a rövid időtartamú dabigatran, vagy rivaroxaban kezelés biztonságosnak tűnik DCCV-ben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

E havi szerkesztőnk

Dr. Marozsán Ibolya

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1974-ben végeztem summa cum laude minősítéssel. A későbbiekben belgyógyászatból és kardiológiából, majd tüdőgyógyászatból szereztem szakvizsgát. Fő érdeklődési területem mindig a kardio-pulmonológia határterülete volt. Ilyen témakörökben számos előadást tartottam magyar, angol és német nyelven, illetve ezek írásos formában is megjelentek különböző folyóíratokban. Legutolsó munkám  a  Szív és érgyógyászat tankönyv /2020/   "Mellkasröntgen a kardiológiában" fejezetének a megírása volt.
hirdetés